Huurders willen energie besparen

18 maart 2015

De wijksteunpunten wonen begeleidden het afgelopen jaar 27 groepen bewoners die graag in overleg met hun verhuurder willen komen tot energiebesparende maatregelen in het complexen. In de meeste gevallen gaat het om complexen waar nog geen dubbel glas is, en ook andere isolerende maatregelen zijn welkom. In enkele gevallen gaan huurders aan de slag om zelf energie te gaan produceren met behulp van zonnepanelen. In de praktijk blijkt dat huurders vooral geduld moeten opbrengen om projecten ook te realiseren. Niet alle verhuurders staan te popelen om te investeren.

Er zijn in 2014 ook mooie successen geboekt. Het complex Tweede Oosterparkstraat is in het najaar door van dubbel glas voorzien en binnenkort komt er nog radiatorfolie in de woningen om verder te besparen. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door een lening uit het Amsterdams Investerings Fonds. Ook kreeg een bewonersgroep een grote particuliere verhuurder aan het werk door gebruik te maken van een nieuw wetsartikel en huurverlagingen bij de Huurcommissie. Beide projecten zijn geïnitieerd en ondersteund door het Wijksteunpunt Wonen Oost.

Bij andere projecten blijken bewoners veel geduld te moeten opbrengen. Het Burgerlijk Wetboek biedt huurders tegenwoordig gelukkig de mogelijk zo’n redelijk voorstel tot investeren te doen. De huurders moeten dan bereid zijn daarvoor een redelijke huurverhoging te betalen. Veel van deze groepen zijn daartoe inderdaad bereid, toch verloopt het overleg vaak moeizaam door bijvoorbeeld verschillen van inzicht over de hoogte van de investering c.q. de huurverhoging. De wijksteunpunten staan de huurders bij met het opvragen en beoordelen van offertes en berekeningen. Ook wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn voor eigenaar of huurder om met een subsidie de investering en huurverhoging wat te beperken. Begin 2014 nam de gemeenteraad een motie aan om in elk vloerisolatie te gaan subsidiëren. Het is helaas nog altijd onduidelijk of huurders van deze motie kunnen gaan profiteren.

Artikel delen:

!WOON