Slopen van de baan: Aireywoningen in Slotermeer worden gerenoveerd

05 maart 2015

De Aireywoningen liggen aan de Burgemeester de Vlugtlaan in Slotermeer en zijn begin jaren ’50 gebouwd volgens de Airey methode. De naamgever – sir Edwin Airey – was één van de eersten die prefab bouwen introduceerde. De revolutionaire bouw was een tijdelijke en goedkope oplossing voor de hoge woningnood in de jaren vijftig.

Eigen Haard heeft in Slotermeer 221 Aireywoningen en 5 bedrijfsruimtes. Daarvan zijn 141 woningen dringend aan verbetering toe. Ze zijn tochtig, gehorig en bewoners hebben te maken met veel ongemakken die alleen met een fikse ingreep zijn te herstellen. Op basis van haalbaarheidsstudies en het gewenste woningprogramma besloot Eigen Hard in eerste instantie tot sloop.

De sloopplannen uit 2011 leken op een groot draagvlak te kunnen rekenen. Maar onder de bewoners en de politiek groeide de weerstand tegen minder betaalbare woningen en de sloop, en gaven zij steeds vaker de voorkeur aan renovatie. Eigen Haard besloot daarop de mogelijkheden van renovatie te onderzoeken. Renovatie heeft als voordeel dat het goedkoper is en er meer betaalbare woningen beschikbaar blijven. Ze worden wel comfortabeler en energiezuiniger, maar de grootte van de woningen blijft gelijk.

De bewoners zijn inmiddels geïnformeerd. Eigen Haard organiseert ook inloopspreekuren om uit te leggen wat dit besluit voor huurders betekent. Daarna volgt een bewonersavond om het verdere verloop met de bewoners te bespreken.

Artikel delen:

!WOON