Van bordeel naar (illegaal?) hotel: meer overlast

17 maart 2015

Via www.overlastvakantieverhuur.nl ontvingen we een melding over ernstige overlast van een illegaal hotel in de Bergstraat. We ontdekten dat het voorheen een bordeel was welke door De Key werd opgekocht om het even later weer door te verkopen. En nu is het een illegaal hotel. Tot enkele jaren geleden vond er in de Bergstraat, een klein straatje tussen Singel en Herengracht, nog prostitutie plaats. Door het Project 1012 werden de locaties voor prostitutie heroverwogen en de bordelen moesten uit de westelijke grachtengordel verdwijnen. Corporaties kochten de bordelen op, de bestemming werd gewijzigd en deze planschade (?) werd met een subsidie van de gemeente gefinancierd. Doel was om de ‘criminogene’ activiteiten te verminderen.

Zo ook in onder andere de Korsjespoortsteeg en Bergstraat. Corporatie De Key kocht daar in 2008 enkele bordelen op. In 2011 heeft de woningcorporatie de twee panden weer doorverkocht aan de stichting Y.O.U. Foundation in Schaan, Liechtenstein. Het pand in de Bergstraat werd door deze nieuwe eigenaar meteen doorverkocht aan Historic Apartments Foundation, ook gevestigd in Liechtenstein. De vraag diende zich destijds dan aan of hiermee de panden uit een ‘criminogene sfeer’ waren gehaald. Het Parool publiceerde hier toen ook over. Deze ‘foundations’ schijnen van één of andere Rus te zijn.

Via www.overlastvakantieverhuur.nl ontvingen we nu een melding over een illegaal hotel gevestigd in de Bergstraat 7. Dat oude bordeel die met subsidie weer een reguliere functie zou moeten krijgen. Zie hier de melding zoals we die ontvingen:

“Er is sprake van ernstige overlast. Het is een gehorig huis wat elke keer drie dagen verhuurd word door tussen de vier en acht personen die met veel lawaai ’s nachts binnen komen en tot vroeg in de ochtend lawaai maken en soms ook vroeg op moeten dus ’s morgens vroeg lawaai maken binnen en buiten. Vooral aan de achterkant is er veel overlast.

De achterkant werkt als een klankkast een daarbij hebben ze op het kleine binnenplaatsje buiten een sauna neergezet waar mensen ’s nachts gebruik van maken. Ook het balkon achter waar een raam van de buren op uitkomt levert veel overlast vooral in de zomer. Het is een stille straat waardoor lawaai extra verstorend werkt en er is geen enkel toezicht en altijd uitgelaten toeristen dwz. schreeuwen, dronken, luid lachten ed. Laatste keer was vannacht waarbij zeker 5 a 6 mannen lachend en met veel lawaai binnen kwamen en wij het letterlijk konden verstaan als ze binnen waren. Wij worden er helemaal gek van!”

De meldster vervolgt: “Wij wonen hier sinds 1986 en toen had je de bordeelhouders die waren aanspreekbaar want ze woonden in de straat . Geen last.  Nu is er niemand aanspreekbaar want deze gasten (toeristen) zijn na drie dagen weer weg en dan komen er weer nieuwe. We hebben wel de verhuurder (Bureau City Appartments) aangesproken maar dat heeft niets geholpen.”

Bergstraat 7 heeft volgens de BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) een woonbestemming. Dat maakt het des te raadselachtiger dat er nu een hotel gevestigd is. Al eerder, in juli 2013, heeft de Gemeente Amsterdam een illegaal hotel dat was gevestigd op Bergstraat 14 gesloten, toch kwamen ook daar later weer overlastmeldingen over, de exploitant was gewoon verder gegaan met zijn illegale hotel.

Deze nieuwe melding is vandaag doorgegeven aan Handhaving van Dienst Wonen en aan Stadsdeel Centrum.

 

 

 

 

Artikel delen:

!WOON