Bewoners radeloos door overlast vakantieverhuur

02 juni 2015

Amsterdam is druk bezig met de aanpak van overlast rond vakantieverhuur en illegale hotels. Het College heeft zojuist vragen van VVD, D66 en de SP over de aanpak van hotelbemiddelaars beantwoord, men ligt goed op koers. Dat laat onverlet dat we nog veel meldingen van radeloze bewoners ontvangen via www.overlastvakantieverhuur.nl.

Zie hieronder een greep uit de opmerkingen die bewoners via bovengemelde website bij hun meldingen doen:

 • Veel schreeuwende groepen op balkon
 • Voormalige praktijk ruimte. Geen nooduitgang, teveel gasten in kleine ruimte. Brandgevaar
 • wekelijks soms zelfs dagelijks nieuwe huurders – eigenaar woont zelf niet in appartement.
 • 3 voormalige appartementen zijn nu in gebruik als shortstay, teveel mensen in pand zonder nooduitgang.
 • Opgevallen is dat er regelmatig vreemde mensen op de trap lopen verleden week Franse mensen op dit moment zijn er een Engels gezin in bestaand uit vader moeder en dochter Er is regelmatig tot laat in de avond geluidsoverlast. Het is ongekend hoeveel mensen er soms (met name in het weekend) in dit huis verblijven. Het is een enorme toeloop van toeristen. De verhuurder loopt zelfs met complete was zakken na het weekend en de schoonmakers draaien overuren. Veel jongelui uit Duitsland/Engeland, dus veel herrie. Hebben werkelijk geen boodschap aan klachten van de buurt. Te luide muziek, dronken op straat, etc.. En sinds 3 weken is ook verdieping 3 erbij gekomen; ik houd mijn hart vast!
 • Tot nu toe 3 tot 4 gasten! Is een nieuwkomer! Wij, eigenaren, die de huizen bewonen betalen een zeer hoog bedrag aan hypotheek! Het woongenot wordt dusdanig aangetast dat velen de wens hebben de woning te verkopen en dus te verkassen! De short stay gasten voelen zich niet verantwoordelijk voor de woonomgeving! Bewoners werken hard voor de hypotheek! Hun nachtrust wordt verstoord wat weer van invloed is op hun werk en daaraan gerelateerd inkomen! Een neerwaartse spiraal! De bestemming is wonen en geen horeca! Wij willen rust!
 • Wekelijks, wisselde gasten. Doorlopend verhuur aan gezelschappen van 4 tot 6 personen! Groepen mannen, vrouwen, gezinnen! Zorgen voor geluidsoverlast tot in de nachtelijke uren
 • Deze verhuurder mag volgens de regels van de VVE niet verhuren aan vakantiegangers. Ook heeft de eigenaar niet gemeld bij het bestuur van de VVE De Binderij dat hij zijn appartement permanent verhuurd aan vakantiegangers. Ik denk dat hij van de gemeente geen Airbb vergunning heeft, want die worden al een tijd je niet afgegeven. Recentelijk is er in de nacht een binnenbrand veroorzaakt door vakantiegangers die binnen een barbecue aanstaken. De mensen waren zo stoned als een garnaal! Deze risico’s horen niet in een wooncomple, zeker niet waar ook veel kinderen wonen. Ik hoop dat u snel zorgt voor het stoppen van deze illegale praktijken. Fulltime verhuren zonder toestemming van de vereniging van eigenaren. overlast van toeristen.
 • komen en gaan van rolkoffers, buiten roken
 • Woning is hele jaar door voortdurend verhuurd aan toeristen, om de paar dagen wisseling van toeristen. Woningonttrekking, er wordt steeds minder normaal gewoond in de buurt.
 • Mensen komen met rugtas ,afwisselende mensen kort overnachten, buiten deur vaak open, veel overlast omwonende
 • De zoveelste keer dat ik klaag, helaas. De zaak zou in behandeling zijn, maar er gebeurt niets. Exploitant heeft onder valse voorwendselen vergunning voor shortstay in het pand gekregen, maar gebruikt het puur voor airbnb gasten die 3 of 4 nachten verblijven. Ook heeft de gemeente na bezwaarprocedure van de buren de shortstayvergunning ingetrokken voor begane grond, dus daar zou zelfs geen shortstay meer mogen, laat staan airbnb voor 3 nachten! Nu (2.15 ’s morgens) keiharde muziek hiernaast. Exploitant gewaarschuwd, maar hij onderneemt niets. Nu dus maar de politie gebeld.
 • door om de dag wisselende gasten is het nogal rumoerig op de trappen en op het balkon
 • Elke week nieuwe gasten. Veel geluidsoverlast (muziek/stemmen) en onprettig onbekende mensen elke week in/rondom huis. Zitten ook vaak in de tuin te blowen.
 • Wordt elk weekend verhuurd met veel overlast.
 • Toeristen verblijven korter dan 5 dagen in de appartementen. Daarnaast zitten ze veel op het balkon om te roken en te blowen (en kunnen rechtstreeks ons appartement inkijken). Balkondeuren staan de hele dag open (op het moment 12 graden) waardoor er geluidsoverlast ontstaat.
 • Dit is een B&B die verhuren meer kamers dan 2 voor 4 personen. Ook staan er ander kamers op hun site die ze voor andere personen verhuren, die geen vergunning hebben. Ze verhuren al 5 jaar en krijgen steeds meer kamers erbij. Dit lijkt meer op een hotel zonder vergunning
 • Dit is een B&B die 3 kamers verhuren voor minimaal 6 personen . Dit is niet toegestaan volgens de wet is dit een hotel zonder hotelvergunning. Verhuren zeer veel via boeking kanalen en hier is het ook zeer duidelijk dat ze voor meer dan 4 personen verhuren.
 • Op dit adres worden sinds 2009 zonder vergunning appartementen voor short stay aangeboden. De situatie is brandgevaarlijk en vaak gaat het brandalarm af. De exploitant heeft ruim twee jaar geleden een vergunning gekregen om op het adres een 4-sterrenhotel te vestigen. De buren is bezworen dat er een eind zou komen aan de (illegale) verhuur van appartementen. Nog steeds gebeurt dit en er wordt niets gedaan om een 4-sterrenhotel te vestigen. Vuilniszakken liggen in dakgoten, ramen staan open bij regen en storm etc. Een onveilige situatie.
 • Sinds deze boot is verkocht wordt deze continu verhuurd aan toeristen, die in meer of mindere mate voor overlast zorgen.
 • Ik meld dit namens het bestuur van de VvE waarvan ik voorzitter ben. Binnen onze VvE is verhuur aan toeristen niet toegestaan, toch doet een van de eigenaren dit steeds – maar ontkent het zelf. Op Airbnb is het adres niet te vinden, maar de toeristen die hier verblijven, zeggen dat ze via Airbnb komen, of ze zeggen ‘no, we are just friends of Erik’ en als je dan doorvraagt, geven ze vaak toch toe dat ze via Airbnb zijn.
 • Elke week vreemde mensen in en rondom het huis vaak ook in combinatie met geluidsoverlast
 • mag dit van de VVE en de hypotheekbank? en als er brand uitbreekt is dan de opstalverzekering nog geldig bij verhuur? het is een komen en gaan van elke keer ander buitenlandse toeristen. het huis wordt langer dan een heel jaar verhuurt. Dit is te zien op de airbnb site!!!
 • Regelmatig overlast omdat teveel mensen op de woning zitten. Huurfietsen worden overal geparkeerd wat hinderlijk is. Veelal jongelui met geluid- of rokenoverlast. rommel op straat.
 • Geluidsoverlast en stank van de keuken. De keukengeuren komen direct binnen door de vloer van w.c. en lekke schoorsteen. De brandveiligheid is dus niet gewaarborgd. Boven- en benedenhuis zijn niet vakkundig gescheiden van elkaar. Ik ben 85 jaar woon op de 2e en 3e verdieping en maak mij ernstig zorgen over mijn veiligheid en mijn woonplezier wordt vergald door de zware etensluchten en lawaai tot diep in de nacht. Naam appartement: (verwijderd, red.). Er is geen controle; huurders kunnen gewoon hun gang gaan.
 • Volgens website mogen er sinds kort nog maar 6 personen overnachten (was voorheen 7), maar ik zie hoe dan ook vaak meer dan 4 personen naar binnen gaan of op het terras. Bij warm weer zitten de gasten vaak op het dak en verstoren ze mijn privacy.
 • Er staan dag in dag uit blowende toeristen voor de deur die eindeloos lawaai maken. Dit appartement wordt gebruikt als illegaal hotel.
 • Iedere week logeren er andere mensen in deze woning (ik kijk uit op de achterzijde). Geen teken van oorspronkelijke bewoners, de mensen in het huis wisselen soms meerdere malen per week.
 • Er verblijven hier vooral coffeeshop toeristen waar ik enorme overlast van ondervind. Er is ’s nachts veel herrie en ik moet mijn ramen dicht doen ivm de blowlucht. De gasten mogen binnen niet roken dus dan maar in de tuin. Regelmatig wordt mijn nachtrust verstoord en ga ik de volgende dag gebroken naar mijn werk. Regelmatig geef ik dit door aan de verhuurder, maar die neemt het niet meer zo nauw met mijn klachten. Ze hebben zelfs voorgesteld om een nacht bij mij te komen logeren om te ‘onderzoeken’ wat er precies aan de hand is. Kortom heel vervelend allemaal. Het zou heel fijn zijn als er nu echt iets gaat gebeuren met mijn klachten. Ik namelijk al eerder een klacht ingediend, maar helaas niks meer van vernomen. Alvast mijn hartelijke dank!
 • iedere week andere mensen die niet langer dan een paar dagen verblijven laatst sliep er iemand in het trappenhuis bezoekers laten de buitendeur vaak open staan gevaar van inbraak
 • Sinds geruime tijd vindt er al regelmatige verhuur aan toeristen plaats op de xxxstraat 52HS. Op zich geen probleem, maar sommige gasten maken graag gebruik van de tuin om (cannabis) te roken tot laat in de avond, waardoor onze slaapkamer (en waarschijnlijk nog een aantal woningen dichterbij) vervolgens ruikt naar een kroeg/coffeeshop. Dit is onacceptabel, nog afgezien van de geluidsoverlast. Het appartement staat op wimdu.nl als “oud-zuid family apartment” met maximaal 4 personen echter dit maximum wordt overschreden.
 • Elk weekend wordt dit pand verhuurd aan toeristen
 • Dit pand is structureel verhuurd als illegaal hotel.
 • niet zo vaak overlast, maar wel in de lente/ zomer. Alleen als er meer dan 4 mensen zijn.(verkeerde bel drukken, muziek, laat opblijven, voor de deur hangen)
 • Regelmatig overlast: 1 ’s nachts zingende Engelsen of ander rumoer (omstreeks 04.00 uur) 2 vrijwel elk weekeinde verhuurd 3 vuilnis wordt plompverloren op straat gezet, ook als de vuilnisman net langs geweest is Eigenaar is niet bekend (maar heeft wel voor de verbouwing de voormalige bewoners onder bedreiging de woning doen verlaten), maar het lijkt zo te zijn dat de kapper op de hoek —straat/ —dwarsstraat het sleutelbeheer doet
 • Sinds herfst 2013 is dit appartement via bovenstaande link al 69 keer aan touristen verhuurd. Via een andere link op Wimdu komen er ook regelmatig touristen binnen. Ook al staat op de site aangegeven dat de minimum verblijfsduur 180 dagen bedraagt zijn er voor de afgelopen maanden toch regelmatig twee of meer reviews te vinden, wat erop wijst dat deze minimum verblijfsduur in de praktijk niet wordt gehandhaafd. Omdat het verhuur meestal gebeurd in de weekeinden en de touristen vaak vrijdag laat in de middag arriveren en maandag ochtend al weer weg zijn, heeft het controleteam tot nu toe nog niemand betrapt. Ook op dit moment (20 maart 2015 t/m 23 maart 2015) logeren er 3 Engelse touristen. Ik hoop dat nou snel een eind wordt gemaakt aan deze illegale praktijk!
 • Er is sprake van ernstige overlast. Het blijkt illegaal te zijn . Het is een gehorig huis wat elke keer drie dagen verhuurd word door tussen de vier en acht personen die met veel lawaai ’s nachts binnen komen en tot vroeg in de ochtend lawaai maken en soms ook vroeg op moeten dus ’s morgens vroeg lawaai maken binnen en buiten. Vooral aan de achterkant is er veel overlast. De achterkant werkt als een klankkast een daarbij hebben ze op het kleine binnenplaatsje buiten een sauna neergezet waar mensen ’s nachts gebruik van maken. Ook het balkon achter waar een raam van de buren op uitkomt levert veel overlast vooral in de zomer. Het is een stille straat waardoor lawaai extra verstorend werkt en er is geen enkel toezicht en altijd uitgelaten toeristen dwz. schreeuwen, dronken, luid lachten ed. Laatste keer was vannacht waarbij zeker 5 a 6 mannen lachend en met veel lawaai binnen kwamen en wij het letterlijk konden verstaan als ze binnen waren. Wij worden er helemaal gek van!
 • Altijd groepen dronken Engelsen die vervolgens met veel lawaai in de binnentuin gaan staan roken en praten.
 • Eerder regelmatig politie gemeld, vaak geschreeuw midden in de nacht
 • Overlast van toeristen met nachtelijke geluidsoverlast en hard met de deuren smijten en het regelmatig aanbellen op mijn deurbel door de toeristen.
 • Op hun website melden ze dat ze een hotel zijn en verhuren 4 appartementen voor 8 personen en verhuren voor minder dan 7 nachten. Ze bestaan al sinds 1997 en hebben een B&B . Sinds wanneer mogen B&B’s verhuren voor meer dan 4 personen. Dit is illegaal
 • Woning wordt vaak verhuurd, er woont niemand. Rokers buiten, herrie, huurfietsen.
 • Sinds kort worden in dit ‘kantoorpand’ kamers verhuurd aan groepen toeristen. Vandaag zaten er zo’n 20 toeristen in de kamers.
 • Veel geluids overlast, luid muziek, geschreeuw, slaan van deuren. Maken ook veel zorg over brand veiligheid in verbrand met de rokend/blowend touristen.
 • Geluidsoverlast, Vuilnis in trappenhuis, geen vergunning
 • Woning wordt continu verhuurd voor short stay. Soms zitten er gezinnen, daar hebben wij geen last van. Als er jongeren komen dan gaan zij allemaal blowen en roken in de binnentuin. Deze grenst aan verschillende slaapkamers. De geur komt vaak binnen er word veel gelachen en geschreeuwd. Dit is vaak nog aan de gang om 5 uur in de nacht, ook doordeweeks. We zijn vaak genoodzaakt om de ramen dicht te laten ivm de geur.
 • De woning heeft een achterplaats op 1 hoog, een groot terras. De vakantiegangers zitten daar te drinken, van de zomer heb ik ze om plm. 3:00 ’s ochtends boos toegeroepen: “Keep your voice down please it is after three in the morning”. Deze week zaten er weer buitenlanders in, die met raam open luide discussies voeren. Het gaat altijd op schreeuwtoon, waarschijnlijk door de drank. Tegen vijfen in de ochtend werd het stil. Het terras bevindt zich in een gesloten binnentuin van een woonwijk in de Pijp. Geluid in de nacht weerkaatst enorm in die binnentuin. Mijn woonkamer (dubbele beglazing) grenst aan de binnentuin. Ik heb een studio, dus geen deur in mijn tweekamerappartement. Mijn slaapkamer grenst aan de andere kant van mijn woning aan mijn woonkamer en ik word door dat geschreeuw wakker gehouden. Tot vorig jaar woonde er gewoon een Nederlands gezien. Er werd plots een uitbouw de tuin in gebouwd met een terras erop. En toen begon de verhuurellende…
 • Net weer gasten weg zien gaan, die er slechts 5 nachten ( 3-8 feb.) geslapen hebben, het gaat om Jordaanappartment 1. Als je op de website je wens bekend maakt , kun je gewoon voor 5 nachten boeken.
 • Bijna wekelijks komen er verschillende mensen naar dit adres, het is duidelijk dat het toeristen zijn, die voor een korte duur in Amsterdam zijn, (voornamelijk uit italie) het geeft veel overlast en daarbij heb je geen vaste buren die je kent. je weet nooit wie er weer in het appartement kan komen te zitten.
 • In dit complex van meer dan 80 appartementen worden steeds meer appartementen illegaal als hotel verhuurd. Behalve de overlast van geluid leidt dit tot veel afval op straat. Ook worden appartementen illegaal verbouwd.
 • Elk weekend lopen toeristen met rolkoffers in en uit bij dit huis. Vaak in groepen van 4 tot 8 mensen. Als buren vrezen wij brandgevaarlijke situaties.
 • Sinds dit appartement is gekocht door nieuwe eigenaren, staat het in de verhuur (zomer 2014). Het wordt continue verhuurd en staat bijna geen dag leeg. Als buur, en verschillende andere buren met mij hebben veel last van de gasten die ’s nachts op het binnenplaatsje gaan roken, hard praten en lachen. De overlast wordt ook steeds erger. Ook vuilnis op straat op momenten dat er geen vuil wordt opgehaald.
 • Veel toeristen in en uit omdat Vakantieverhuur AirBnB
 • Voor meer dan een jaar , wordt dit gebouw gebruikt als een kort verblijf adres . Vuilniszakken worden regelmatig buiten , zelfs wanneer het niet prullenbak verzameling dag geplaatst .De zakken trekken ratten en ze snuffelen door de prullenbak en de voorkant van het huis is dan ook altijd vuil . Ik woon in het volgende gebouw, en de prullenbak is altijd overal. Het is nu ondraaglijk. We hebben geprobeerd om de eigenaren te spreken zonder veel succes . Kunnen jullie helpen alstublieft?

Artikel delen:

!WOON