Pas op: Oplichters!

22 juni 2015

Met enige regelmaat waarschuwen wij voor oplichtingspraktijken op de Amsterdamse (ver)huurmarkt. Helaas proberen oplichters misbruik te maken van de krapte op de markt: als woningzoekende moet je alert blijven. Deze keer gaat het over IMP Makelaars.  ***UPDATE 2 juli onderaan dit bericht***

Vorige week werden we benaderd door een woningzoekende. Hij is op zoek naar een betaalbare huurwoning in Amsterdam en vond op de site van een makelaar een wel erg mooie deal: een fijne woning op de Albert Cuypstraat voor € 549. De makelaar maakte mooie beloftes met zijn credo: “Imposibble made posibble“. Helaas voor deze woningzoekende ging het aloude adagium weer op: “als het te mooi is om waar te zijn, is het ook niet waar.” Het bleek een geval van (poging tot) oplichting te zijn.

Wie de site van deze aanbieder, IMP Makelaars, bekijkt ziet een gelikte site zoals die van elke makelaar zou kunnen zijn. Er prijkte een fier logo van de NVM op de site die overigens heel snel is verwijderd nadat wij de Makelaarsvereniging hadden verwittigd dat er hier mogelijk sprake was van oplichting. De NVM heeft snel actie ondernomen waarop hun logo van de site van IMP is verwijderd, IMP is namelijk helemaal geen lid van de makelaarsvereniging.

Kijk je verder dan zie je dat het genoemde KvK-nummer niet klopt, dat de genoemde werkzame personen bij IMP niet-bestaande personen zijn. Tenminste, de genoemde namen komen niet overeen met de getoonde foto’s. De naam van een porno-actrice is bij een willekeurige foto van een vrouw geplaatst.

Corporatie Stadgenoot liet weten dat er op de site van IMP Makelaars ook panden van hen staan, maar dat Stadgenoot géén zaken doet met deze “makelaar”.

IMP Makelaars biedt maar enkele woningen te huur aan. Als je reageert krijg je allereerst een reactie dat ze je willen checken en daarom een kopie van je paspoort (incl. achterzijde waarop BSN staat), loonstroken en bankafschriften willen hebben. Vervolgens vragen ze of je wil betalen: “een voorschot van 2 maanden huur + borgstelling. Onze bemiddelingskosten zijn hierin verwerkt in de vorm van 1 maand huur.” Helaas was een bezichtiging niet mogelijk, dat zou kunnen ná de aanbetaling. Jaja..

Een oplichter laat zich natuurlijk niet vangen via een eigen traceerbare bankrekening, dus daar heeft IMP Makelaars iets op gevonden. Dit mailen ze naar de woningzoekende:

“Wij van IMP-Makelaars proberen ons zelf altijd te verbeteren en up to date te blijven met de nieuwste methodes en technieken, hierom zijn wij sinds kort bezig onze betaalmethodes te veranderen in een realtime betaling die verloopt via iDeal zodat u voortaan gemakkelijk over de email en vanaf u mobiele telefoon u huur kunt betalen met zo min mogelijk handelingen. 

Dit word georganiseerd in samenwerking met beltegoed.nl & Buckaroo waarbij wij gebruik maken van hen realtime betalings-systeem als onderdeel van de promotieruil. Aangezien we nog in de test-fase zijn en het uiterlijk van het systeem nog niet helemaal op orde is integendeel tot de werking hiervan vragen wij om u begrip en medewerking.

Voor u blijft het simpel het werkt namelijk als volgt:

Op het moment dat u aan een (huur)betaling moet voldoen ontvangt automatisch de iDeal factuur per email of whatsapp dat ligt eraan waar u voorkeur ligt. 

Op dit moment is het zo dat het systeem nog niet is geautomatiseerd daarom handelen we alles nog handmatig af, dit betekent wel dat we goed met u zullen afstellen op welk moment u aan betalingen zal voldoen. Voor de veiligheid zit er nu nog een betaalwindow van 15 minuten in na het creëren van de iDeal-betaallink, na deze 15 minuten vervalt de link. We hopen komende maand het systeem volledig klaar en geautomatiseerd te hebben. Tot die tijd bedankt voor u medewerking.”

De betaling moet dus geheel anoniem en ontraceerbaar plaatsvinden, oplichters laten zich niet zomaar vangen.

Er is hier duidelijk sprake van (poging tot) oplichting. Dit makelaarskantoor bestaat niet, de namen en foto’s van de medewerkers zijn nep, ze maken gebruik van een KvK-nummer van iemand anders, het getoonde aanbod staat hen niet ter beschikking.

Bovengenoemde site is niet de enige die misbruik maakt van de woningnood door woningzoekenden op te lichten. Let dus altijd heel goed op met welke makelaar of verhuurder je zaken doet. Check de KvK, google het makelaarskantoor, en bij ernstige twijfel: neem even contact op met het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag.

—–

UPDATE 02-07-2015:

Goed nieuws! De website IMP Makelaars is uit de lucht! Wij hebben ‘registrar’ Hostnet B.V. gevraagd wat er kon worden gedaan aan deze website. Zij gaven advies en hostingprovider Wix stuurde via Twitter een formulier waarop wij ‘abuse’ konden melden. Twaalf uur later ontvingen wij bericht van Wix dat de website van hun servers is verwijderd.

 

 

 

 

 

Artikel delen:

!WOON