Uit de praktijk van het WSWonen afl IV Koopgekte

03 juni 2015

Niet alleen huurders kunnen terecht bij WSWonen Zuid, ook eigenaar-bewoners. En aspirant-eigenaar bewoners. Zo kregen wij de vraag van iemand die een woning in een corporatiecomplex in Buitenveldert wilde kopen. Was ons wat bekend over de VvE, onderhoud etc? Goed dat iemand zich daarover informeert, je koopt met je etage in een VvE bijvoorbeeld ook het eventuele achterstallige onderhoud aan de buurwoningen mee. Normaliter deelt de verkopende partij die informatie desgevraagd en kan je natuurlijk een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Ook kan een aankoopmakelaar een en ander voor je regelen.

Maar de tijden dat een potentiële koper zich goed kunnen informeren lijken alweer voorbij. De kijkdag was op een donderdag. De corporatie trok de volgende kijkdag in, plaatste alvast het bericht ‘verkocht onder voorbehoud’ en wilde de volgende dag al de biedingen binnen hebben. Wie het minste voorbehoud had (en de hoogste prijs) heeft de meeste kans. De wildwest-taferelen van 2007 en 2008 zijn daarmee in bepaalde segmenten weer volop terug.

Bevreemdender is dat het in deze zaak ook het geval was. De verkopende partij is een corporatie, die jarenlang beargumenteerd heeft dat woningen verkocht moesten worden vanwege de maatschappelijke behoefte aan koopwoningen. Dat daarbij een systeem opgetuigd wordt waar weloverwogen keuzes niet meer goed gemaakt kunnen worden is een gemiste kans.

Zie ook het artikel van de huurdersvereniging Amsterdam over krakkemikkige huurwoningen in de verkoop (pagina 4)

Artikel delen:

!WOON