-update- Uit de praktijk van het WSWonen afl V: Bewoners in de pen voor beter geïsoleerde woningen

08 september 2015

In een complex woningen aan de Cronenburg in Buitenveldert wil het wel eens wat koud zijn. Veel woningen hebben nog geheel of gedeeltelijk enkel glas. Niet alle bewoners zijn hier blij mee. Aan de hand van vragen van bewoners hierover heeft het WSWonen Zuid een informatieavond georganiseerd. Er bleken ruim
30 bewoners in gesprek te willen met de verhuurder over het plaatsen van dubbel glas tegen een redelijke huurverhoging.

Naast energiebesparing is comfortverbetering en soms extra isolatie tegen geluidsoverlast van buiten een goede reden om dubbel glas te laten plaatsen. Als huurders kan je hier aanspraak op maken en is dit deels geregeld in de wet. Van belang is dat je een redelijke huurverhoging biedt.

In de regel adviseren we om een voorstel te maken op basis van standaard afschrijvingstermijnen voor het dubbel glas en leunen we op de normen die de huurcommissie heeft opgesteld. Investeringsbedragen kunnen ook standaard genomen worden of op basis van offertes. Verder dient de geldende hypotheekrente meegerekend te worden.
Of de huurverhoging ook financieel terugverdiend wordt door energiebesparing hangt vooral van het eigen stookgedrag af. De verhuurder verdient zijn investering terug door de huurverhoging (en de verhogingen hierover), waardestijging en het eventueel blijven berekenen van de hogere huur na verloop van de financiële afschrijvingstermijn. Doorgedraaide rendementsverwachtingen op korte termijn willen nog wel eens een belemmering zijn om tot goede afspraken te komen.

Verhuurder Hoen heeft als reactie op de brief laten weten de zaak te bespreken met de eigenaar NRE.

Ook in uw wooncomplex inefficiënte verwarming, enkel glas of koude begane grondvloeren? Neem contact op met onze energiespecialist of kom op het spreekuur van de buurtenergiewinkel

Update 8-9-2015: NRE vastgoed kondigt aan de huurders een aanbod te gaan doen.

 

Artikel delen:

!WOON