Initiatief Overtoom favoriet project Energiedag

02 december 2015

Net vóór de Klimaattop in Parijs werd het initiatief van Yvette Jackson en Clara Mulder gekozen als meest inspirerende energieproject 2015. Met veel inzet en geduld hebben zij samen met medebewoners geregeld dat alle woningen in het Eendracht Anslohof aan de Overtoom dubbel glas krijgen. De uitreiking van de oorkonde vormde het slot van de Bewoners Energie Dag op 27 november.

De Bewoners Energie Dag startte met een Expertmeeting van Amsterdamse energiecoaches in het restaurant van broedplaats Old School. De vrijwillige energiecoaches wisselden vele tips en tops uit en maakten de afspraak om elkaar in 2016 vaker te ontmoeten. Parallel hieraan gingen vier excursiegroepen op pad naar het Polderhuis in de Pijp, complex Olympia in de Stadionbuurt, de Buurtenergiewinkel in het Groen Gemaal en op warmtewandeling langs de monumentale woningen van het complex de Dageraad. Terug in Old School praatte Joris Wijnhoven van Greenpeace iedereen bij over de nieuwste landelijke en mondiale ontwikkelingen. Stof tot nadenken en meteen goede input voor de drie workshops die volgden. Daar werd duidelijk dat er nog een weg te gaan is om Amsterdammers ook financieel mee te laten profiteren van restwarmte in woningen. Imre Doff van WSWonen Zuid bood handvatten voor het realiseren van betere isolatie in je huurwoning. De verkorte Stook je Rijk workshop liet zien dat Amsterdam landelijk gezien nog niet zo heel goed scoort op dit gebied en veel kan leren van voorbeelden uit de rest van het land. Tot slot was er dus de projectenparade waaruit het project Eendracht Anslohof als favoriet naar voren kwam. Dit werd gekozen door alle deelnemers samen die met het befaamde “scheurbriefje” aangaven wie het meest inspiratie bood. Maar ook de Milieutop van VVE Het Poortgebouw, Huurderscoöperatie Zon op Zeeburg, de Energiecoaches van de Key, Zelf duurzaam isoleren van je huurwoning en de Buurtcoöperatie Restwarmte Jaap Edenbaan willen we hier niet onvermeld laten.

De Bewoners Energie Dag is een gezamenlijk project van de Wijksteunpunten Wonen en het ASW. Binnenkort volgt een uitgebreid verslag van de Bewoners Energie Dag in tekst en foto’s. Op de hoogte blijven? Abonneer u hier op de Nieuwsbrief Bewoners Besparen Energie.

 

Artikel delen:

!WOON