Bewonerscommissies aan de slag afl I- Servicekosten

19 februari 2016

De eerdere series van het Wijksteunpunt, ‘Bewonerssuccessen’ en ‘Uit de praktijk van het Wijksteunpunt Wonen’ worden vanaf heden vergezeld van een serie ‘Bewonerscommissies aan de slag’. Bent u actief in een bewonerscommissie en heeft u een verhaal dat u met anderen wil delen, meldt het ons!

Bewoners houden servicekosten tegen het licht

Naast de huur moeten huurders vaak ook nog servicekosten betalen. Bijvoorbeeld voor de collectieve verlichting. Die kosten kunnen aardig oplopen. Zijn de kosten te hoog, dan kan de huurcommissie om een oordeel gevraagd worden. Maar soms is eerst goed uitzoeken waar de kosten vandaan komen en overleggen met de verhuurder een goed idee. En voor een goed overleg is het handig om een bewonerscommissie te vormen. Zo worden onnodige procedures voorkomen en kunt u afspraken maken die voor alle bewoners gelden.

In de hercules Seghersbuurt functioneerde jarenlang een buurtoverleg. Diverse zaken werden hier door bewoners, corporatie en andere partijen besproken. Na het ter ziele gaan van dit overleg merkte bewoners dat er zaken onbesproken bleven. Dit, en een wel erg hoge servicekosten, waren aanleiding voor bewoners van 29 huurwoningen van Ymere in en rond de Govert Flinckstraat om een bewonerscommissie op te richten. De bewonerscommissie ‘het Bordes’ trok aan de bel bij de corporatie en vond samen met de corporatie uit dat de verlichting van de parkeergarage ook via hun collectieve meter van stroom werd voorzien. De eerste correctie was een feit.

Maar daarmee is de bewonerscommissie nog niet klaar. Want wellicht er nog mogelijkheden om ook het verbruik omlaag te brengen. De bewonerscommissie bereid zich voor op verder overleg met de corporatie over de mogelijkheden.

Een bewonerscommissie heeft overleg- en informatierechten. Dit is geregeld in de overlegwet. Wilt u ook een bewonerscommissie vormen en een volwaardig overleg met uw verhuurder aan gaan, neem dan contact op met het Wijksteunpunt Wonen.

Artikel delen:

!WOON