Over vastgoedhufters en vastgoedcowboys

14 juni 2016

Vorige week besprak de Amsterdamse politiek voor de zoveelste maal de (negatieve) effecten van Airbnb, vakantieverhuur en de vele illegale hotels. De taal was krachtig, vooral over vastgoedbeleggers die op illegale wijze de bestemming van wonen naar hotel wijzigen. Het ging dan om vastgoedhufters en vastgoedcowboys. Maar er speelt méér dan Airbnb.

In de oplaaiende discussie over vakantieverhuur en illegale hotels wordt meestal automatisch de naam van marktleider Airbnb genoemd. Ook wij hebben, o.a. op deze blog en via onze twitteraccount, al veel aandacht aan dit bedrijf besteed. Wij hebben de laatste jaren via www.overlastvakantieverhuur.nl meer dan 1000 klachten ontvangen over toeristische verhuur van gewone woningen, vooral over (geluids)overlast maar ook over woningonttrekking. Airbnb wordt dan vaak genoemd, maar in deze blog vestigen we nu de aandacht op een ander bedrijf dat in de schaduw van Airbnb opereert, en misschien nog wel veel méér illegaal woonruimte als hotel aanbiedt dan Airbnb dat doet.

Housetrip.com
Deze site biedt vooral illegale hotelwoningen aan die 365 dagen per jaar aan toeristen worden verhuurd. Een eigenaar die zijn eigen woning zo nu en dan wil verhuren is in tegenstelling tot bij Airbnb niet welkom op deze site. Op housetrip.com staan zodoende alleen maar woningen van goed georganiseerde, professionele vastgoedbeheerders die hun woningen niet aan bewoners, maar aan toeristen verhuren. Het motto van deze site was dan ook “we only offer homes which are available the entire year“. Als je dat in Amsterdam doet overtreedt je automatisch allerlei wet- en regelgeving. Arnaud Bertrans (inmiddels ex-CEO) vertelde in 2012 al: “ons portfolio is anders dan Airbnb, want 1) we hebben geen kamers maar alleen hele woningen, en 2) we accepteren geen hobby-verhuurders maar alleen professionele verhuurders die 365 dagen per jaar verhuren.”

In 2014 verwijderden ze dan ook alle kamers die werden aangeboden, Housestrip wilde alleen nog maar gehele woningen voor haar clientèle.

Op Housetrip wordt volop door ‘vastgoedcowboys’ geadverteerd, maar dat betekent niet dat die niet óók tegelijkertijd op Airbnb staan. Housetrip is een soort pre-selectie van uitsluitend cowboys. Met andere woorden, het is alsof je Airbnb voor je neus hebt, maar dan al met een ‘filter’ van uitsluitend de illegale hotel cowboys.

Recent werd Housetrip opgekocht door Tripadvisor.

Hier een paar voorbeelden van professionele doch illegale hotels:

Woning in de Banstraat, Oud Zuid, te huur voor groepen tot 17 (!) personen: https://www.housetrip.com/en/rentals/110745?guests=12&origin=search&search_result_position=5&source_element=card&source_type=list

Amstelveenseweg, geheel pand: https://www.housetrip.com/en/rentals/377717?from_date=2016-11-13&guests=8&origin=search&search_result_position=4&source_element=card&source_type=list&to_date=2016-11-16      Drie nachten, acht personen: € 2.229,-. Deze woning  wordt aangeboden door ene “Isabelle”, zij heeft al 2.923 gasten gehad in 34 woningen.

Isabella

Een andere grote aanbieder, ene “Miren”, heeft 422 objecten op de site staan. Lees: 422 woningen! Dat is zo’n groot aanbod dat er een heel team moet zijn dat zich met deze illegale verhuur bezig houdt. “Miren” heeft al 5.051 gasten ontvangen, dat zijn cijfers waar de grote hotelketens jaloers op zullen zijn. Klik op de foto’s om dit zelf te bekijken.

 

Miren

 

De volgende blog in deze serie zal gaan over het Duitse Wimdu.

Artikel delen:

!WOON