Van hoog naar laag op het Spinozahof

06 juli 2016

Mevrouw Beverwijk (65-plusser) woont op vierhoog zonder lift in het Spinozahof, een woning van De Key. Ze hoorde dat op de begane grond van het gebouw een woning leegkwam. Via het Wijksteunpunt Wonen Centrum kwam ze achter het bestaan van de van hoog naar laag regeling. Met onze ondersteuning heeft ze de Key gevraagd om naar beneden te verhuizen. En dat is nu gelukt.

De Key vond het intern doorschuiven geen probleem. Ook het aanpassen van de huur was geen probleem. Mevrouw Beverwijk is erg blij dat het gelukt is.

In het Spinozahof (zes gebouwen in de Oostelijke Binnenstad) wonen veel 55plussers. De bewonersgroep Spinozahof heeft eerder geprobeerd om in een van de gebouwen een lift te laten plaatsen. Dan kunnen de ouderen langer in hun eigen complex blijven wonen. Dat is helaas niet gelukt. Als alternatief is de ”van hoog naar laag regeling” ingezet.

De van hoog naar laagregeling krijgt onder ouderen steeds meer bekendheid. Ook op het symposium Goed Wonen van ouderen afgelopen 8 juni 2016, georganiseerd door de gemeente Amsterdam, is in de workshop Wooncoach veel aandacht aan de regeling besteed. Vooral het bekend maken van de regeling onder ouderen is belangrijk.

De gemeente schenkt sinds twee jaar veel aandacht aan ouderenhuisvesting. Allereerst om te bewerkstelligen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen en daarnaast om het voor ouderen gemakkelijk te maken om te verhuizen naar een meer geschikte woning.

Ook de woningcorporaties beginnen te merken dat extra aandacht nodig is. De groep ouderen groeit heel snel en velen van hen huren bij een corporatie. Ouderen hebben soms moeite met het vinden van een andere woning via Woningnet. Ymere, Stadgenoot en De Key zien dan ook het nut in van de Wooncoach (een project van Amsterdams Steunpunt Wonen, de WSWonen, Huurdersvereniging Amsterdam en de gemeente Amsterdam), en willen graag samenwerken.

Wilt u ook een wooncoach op bezoek? Bel het Wijksteunpunt Wonen Centrum op (020) 622 42 88.

 

Artikel delen:

!WOON