Akkoord voor bewonerscommissie Marnixkade

30 oktober 2016

Het afgelopen voorjaar kondigde Ymere een onderhoudsplan aan bij 12 huurders van de Marnixkade 110-112. Met ondersteuning van het WSWonen Centrum werd een bewonerscommissie opgericht en is de afgelopen maanden onderhandeld. Inmiddels hebben de bewoners een mooi akkoord bereikt met Ymere.

Na de eerste bijeenkomst bleek dat Ymere, naast funderingsherstel en het aanbrengen van brandwerende plafonds, een asbestonderzoek wilde laten uitvoeren. Ook moeten er werkzaamheden aan het dak en het trappenhuis plaatsvinden. Tenslotte dienen de laatste woningen voorzien te worden van een CV-ketel , HR++ glas, mechanische ventilatie en gevelisolatie aan de achterzijde van het pand. Dit alles, met uitzondering van de CV, zonder huurverhoging.

Omdat het om ingrijpende onderhoudswerkzaamheden gaat, die niet in bewoonde staat kunnen worden uitgevoerd, stelt Ymere wisselwoningen beschikbaar. Vanwege de noodzakelijke verhuizing is ook een onkostenvergoeding voorgesteld. Dit conform de afspraak die gemaakt is tijdens het vaststellen van de nieuwe Amsterdamse kaderafspraken bij vernieuwing en verbetering.

De bewoners vonden de onkostenvergoeding te laag. Ze waren van mening dat hun onkosten (twee keer verhuizen en mogelijke herstelkosten) hoger zijn dan het bedrag dat Ymere voorstelde.

Ymere kwam daarop met een tegenvoorstel. Ze wil het onderhoudsplan ook wel zien als renovatie (en dus kan de wettelijke vergoeding worden uitbetaald), maar dan moeten alle huurders wel instemmen met een huurverhoging voor alle geriefsverbeteringen.

Dat was voor de bewoners een brug te ver, waarop de bewonerscommissie met een tegenvoorstel kwam. Ymere gaat sowieso alle werkzaamheden uitvoeren, dus maakt het voor Ymere niet uit als er bewoners zijn die liever het onderhoudsplan verkiezen boven het ‘renovatieplan’. De bewonerscommissie stelde dan ook voor om de keuze voor onderhoud of renovatie aan de individuele bewoners over te laten. Na veel wikken en wegen stemde Ymere in. Alle partijen blij!

De werkzaamheden starten in december van dit jaar en zullen tot augustus 2017 duren.

 

Artikel delen:

!WOON