Duur scheefwonen in corporatiewoning langzaam minder

19 oktober 2016

Minister Blok heeft in 2015 een wet opgesteld die duur scheefwonen in corporatiewoningen zou moeten tegengaan. In die wet is geregeld dat 95% van de sociale huurwoningvoorraad passend (op het inkomen van de huurder) moet worden aangeboden. Om te voldoen aan de wetgeving van minister Blok is in Amsterdam afgesproken dat minimaal 75% van de corporatiewoningen met een verlaagde huurprijs moet worden aangeboden, zodat huurders met een laag inkomen de huur kunnen betalen. Voor het resterende aandeel mogen corporaties huurders met een te laag inkomen de toegang tot een sociale huurwoning weigeren.

Woningcorporaties Rochdale en Eigen Haard hanteren momenteel beleid dat op gespannen voet staat met het passend aanbieden. Beide corporaties hanteren namelijk het beleid dat na renovatie of sloop-nieuwbouw de huren maximaal worden opgetrokken tot de sociale huurgrens (of hoger). In praktijk betekent dit dat nagenoeg alle woningen na renovatie of nieuwbouw worden verhuurd met een niet verlaagde huurprijs van €710 in de maand. Het verlagen van de huur voor bewoners met een laag inkomen is wat hen betreft uitgesloten. De uitwerking hiervan is desastreus: bewoners met een laag inkomen die onverhoopt in een renovatie- of sloopproject terecht komen, moeten dus na de aanpak óf gedwongen duur scheefwonen, óf uit hun woning/complex/buurt verhuizen omdat ze de €710 huur niet kunnen betalen – ook niet na ontvangst van huurtoeslag.

Bewonerscommissies, huurdersverenigingen en huurderskoepels maakten zich op om in actie te komen, maar een bewonerscommissie uit Zuid heeft met een gang naar de geschillencommissie kaderafspraken (waar de stedelijke regels rondom renovatie en sloop zijn opgenomen) een onverwacht succes geboekt. De geschillencommissie heeft uitgesproken dat het beleid om geen verlaagde huren aan te bieden bij sloop of renovatieprojecten niet in de geest is van de Amsterdamse kaderafspraken en dus geen doorgang mag vinden. Er moet in de toekomst in dit soort situaties dus huurverlaging plaatsvinden als de nieuwe of terugkerende huurder een laag inkomen heeft. Dit is uiteraard goed nieuws voor de huurders van beide corporaties en een grote slag in de strijd tegen duur scheefwonen en gedwongen verhuizingen.

 

Artikel delen:

!WOON