Huisbaas steelt post: betrapt!

03 oktober 2016

Een huurder van een woning in het Centrum heeft al jarenlang ernstige last van zijn verhuurder. Een huuropzegging, veel achterstallig onderhoud, procedures bij huurcommissie en Rechtbank, en nu wordt zelfs zijn post gestolen.

De huurder deed voor het eerst in 2009 een verzoek bij de huisbaas om de ernstige gebreken aan zijn woning te verhelpen. Een huurder is conform de wet verplicht om melding te doen van achterstallig onderhoud. De huisbaas was er kennelijk niet zo blij mee en ondernam geen enkele actie. De verhuurder had al eerder geprobeerd de huur op te zeggen, maar omdat huurder gewoon huurbescherming genoot hoefde huurder natuurlijk niet weg. Vanwege de gebreken is de huurder uiteindelijk twee keer bij de Huurcommissie geweest waar hij beide keren de  procedures won; hij had recht op huurverlaging en terugbetaling van duizenden euro’s. Dat geld kreeg hij natuurlijk niet zomaar, ook dat leidde tot ellenlange, slepende rechtszaken.

Daarmee was de schade aan het pand nog steeds niet verholpen, het werd zelfs steeds ernstiger. Het achterstallig onderhoud leidt vervolgens weer tot grote waterschade met beschimmelde muren, krom getrokken vloeren, lekkages.

Nog steeds wacht de huurder er op dat de gebreken worden verholpen, terwijl het appartement naast hem op de gang, wat van dezelfde huisbaas is, wél wordt geïnvesteerd. Maar dat stond dan ook het hele jaar door op AirBnB, de gemeente heeft de huisbaas onlangs beboet vanwege dat illegale hotel.

De relatie is dus al jarenlang niet heel goed meer, en dan ontdekt de huurder dit jaar dat zijn post kennelijk niet altijd aankomt. In de laatste negen maanden mist de huurder post van de Huurcommissie, Belastingaanslagen waardoor huurder niet op tijd kon betalen en zelfs boetes kreeg, kentekencard auto en tenaamstellingscode auto (is vier maal verdwenen, dus ook de vervangende cards!), post over toegekende werkbeurzen waardoor huurder financieel benadeeld is, arbeidscontracten etc.

Pas nadat al deze poststukken verdwenen waren uit het trappenhuis, waar de huisbaas toegang toe heeft, begon het huurder te dagen. Om de proef op de som te nemen legde hij een aan zichzelf geadresseerde brief van het Wijksteunpunt Wonen neer en keek hoelang deze zou blijven liggen. Binnen twee uur was de brief verdwenen. ’s Avonds. Op een tijdstip dat alleen de huisbaas en zijn personeel toegang hebben tot het trappenhuis.

De inhoud van de verdwenen envelop? Behalve een briefje met “betrapt!” het wetsartikel 201 wetboek van strafrecht over het briefgeheim.

camerabeelden-03102016

Wat telkens wél blijft liggen is op naam gestuurde post afkomstig van de Bankgiroloterij. Kennelijk hoopt de huisbaas toch dat de huurder een keer de hoofdprijs zal winnen en dan vrijwillig de huur opzegt.

De huurder heeft nu een (verborgen) camera opgehangen zodat de politie een aangifte tegen de huisbaas inzake postdiefstal en inbreuk op het briefgeheim kan opnemen, de eerste beelden zijn inmiddels opgenomen waarop te zien is dat er inderdaad post wordt gestolen door de huiseigenaar.

foto: 4 camerabeelden met (onherkenbaar gemaakt) beelden van de huisbaas die post steelt.

Artikel delen:

!WOON