Servicekostenprocedure ook mogelijk na vertrek

15 november 2016

Onlangs heeft een voormalig huurster maar liefst €6.000 aan teveel betaalde servicekosten terug ontvangen. Huurster huurde een gemeubileerde woning aan de Singel en was tijdelijk woonachtig in Amsterdam. Na vertrek uit Nederland heeft zij met succes een procedure bij de Huurcommissie gevoerd.

Huurster betaalde naast de kale huur een maandelijks voorschot van €300 per maand voor ”stoffering en meubilering”. In de woning stonden wat (oude) Ikea meubelen. Op aanraden van het wijksteunpunt wonen is huurster een procedure bij de Huurcommissie gestart.

Omdat huurster op korte termijn naar het buitenland ging verhuizen, was het voor de Huurcommissie niet mogelijk om een onderzoek in de woning uit te voeren. Daarop heeft het WSWonen Centrum geadviseerd om zelf maar een uitgebreid rapport met foto’s en beschrijving van de meubels op te stellen. Op deze manier kon de Huurcommissie toch een oordeel vellen.

Bij uitspraak oordeelde de Huurcommissie dat het slechts redelijk was om € 35,21 per maand (i.p.v. €300) in rekening te brengen. Aangezien huurster 23 maanden in de woning gewoond heeft, had zij recht op restitutie van ruim €6.000,-. Inmiddels heeft de verhuurder het bedrag terugbetaald.

Veel particuliere huurwoningen in de Amsterdamse binnenstad worden gemeubileerd verhuurd. De bedragen die daarvoor in rekening worden gebracht zijn veelal te hoog. Een verhuurder mag wettelijk gezien slechts de werkelijke kosten doorberekenen aan de huurder en daar geen winst op maken. Dat geldt ook voor de vrije sector verhuur.

Denkt u dat u ook teveel servicekosten heeft betaald? Neem dan contact op met de wijksteunpunten wonen.

 

Artikel delen:

!WOON