Werkbezoek Wethouder Laurens Ivens bij Bewonerscommissie Klieverink

28 november 2016

Wethouder Laurens Ivens stelde voor om op 25 november een werkbezoek bij de bewonerscommissie Klieverink te houden. Ivens was benieuwd naar hoe de BC zich heeft georganiseerd en wat de behaalde resultaten zijn. Dat was naar aanleiding van een bezoek van Mike Brantjes op het spreekuur van de Wethouder Laurens Ivens op 12 oktober 2016 bij Wijksteunpunt Wonen Zuidoost.

Bij aankomst gaf Mike Brantjes een rondleiding rondom en in het gebouw. Hierbij lichtte hij toe welke successen tot nu toe in de openbare ruimte zijn behaald en welke discussies nog lopen. Vervolgens werd in het gebouw toegelicht dat zij met praktische aanpak een verschil hebben gemaakt. Bijvoorbeeld op het gebied van het werven van nieuwe leden heeft Mike betrokken bewoners in de lift aangesproken om mee te doen. Door zijn inzet bestaat de commissie uit 6 leden vanaf 2016. Een ander voorbeeld op het gebied van communicatie is dat de Bewonerscommissie (BC) in plaats van een brief in de lift, een flyer met plaatjes heeft geplaatst en daardoor ook de laaggeletterde in de communicatie kon bereiken en eventuele tekst altijd in het Engels[1]. Op het gebied van onderhoud heeft de BC zich hard voor de renovatie van de lift gemaakt, is bezig met de Key voor een betere fietsenstalling. En is de commissie met betrekking tot de openbare ruimte met de gemeente in gesprek om dolomietengrind in de plantenbakken te krijgen om ratten in de flat te weren.

Na de rondleiding is het gesprek in de bewonerscommissieruimte met nog twee commissieleden voortgezet. Hier werden de knelpunten besproken, waar de BC tegen aanloopt. Een voorbeeld daarvan is volgens eigen zeggen van Mike “Het sjoelbaksyndroom”: waarom is ‘meedoen’ en ‘participeren’ vaak onbereikbaar voor velen en hoe is dit op te lossen? De BC ziet dat het lastig voor bewoners is om het spel te spelen en om daadwerkelijk iets bij de woningcorporatie of het Stadsdeel voor elkaar te krijgen. Graag willen ze het functioneren van de BC’s en VvE’s in de K-buurt naar een hoger niveau tillen om het woongenot in de buurt te vergroten. Door de BC wordt dat het ‘100% Organisatiegraad’ genoemd. De BC wil dat graag samen met Wijksteunpunt Wonen Zuidoost en Hogeschool van Amsterdam oppakken.

De wethouder was geïnspireerd door de behaalde resultaten van de BC Klieverink en stelt voor om in januari een huiskamergesprek met meer bewoners te houden.

[1] 16% van de amsterdamse bevolking is laaggeletterd http://www.lezenenschrijven.nl/feiten

 

Artikel delen:

!WOON