HiCondo: Huurders in last

05 december 2016

Amsterdam kan tevreden toekijken hoe vele tienduizenden vierkante meters van oude, incourante en lege kantoorruimtes de laatste paar jaar zijn getransformeerd naar (kleine) woonruimte, deze worden vooral aan studenten en werkende jongeren verhuurd. Helaas gaat het soms echter niet goed, en klagen de nieuwe bewoners steen en been.

In het begin van 2015 publiceerden we al over een oud kantoor dat door ‘huisjesmelker van het jaar 2015’ Marcel van Hooijdonk was verbouwd tot een stuk of 60 kleine woninkjes. Dat werd een drama: omdat het pand helemaal niet (brand) veilig was werd het door de gemeente Amsterdam ontruimd en stonden de 60 bewoners in één keer op straat. Ook bij een ander tot woonruimte verbouwd oud kantoor ontstonden problemen toen deze huisbaas Van Hooijdonk er opnieuw een potje van maakte.

Maar er zijn meer verhuurders die er een potje van maken. Het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag heeft sinds een maand contact met een net opgerichte bewonerscommissie van woningcomplex HiCondo in Zuidoost. Een oud kantoorpand van ABN-AMRO aan de Foppingadreef is verbouwd tot 350 kleine, zelfstandige woninkjes. Al nog vóórdat de huurders het pand konden betrekken waren er de nodige problemen. Sommige huurders konden pas een klein jaar ná het tekenen van de huurovereenkomst (en het betalen van de flinke waarborgsom) een woning betreden omdat het pand lange tijd nog een bouwput was. Er werd dus al verhuurd terwijl er nog geen mensen konden wonen. Wel moesten geïnteresseerde woningzoekenden dus al de waarborg betalen. Enkele tientallen bewoners zijn, met hulp van de collega’s van het Wijksteunpunt Wonen Zuidoost procedures gestart bij de Huurcommissie omdat na berekeningen van de kwaliteit van de woninkjes bleek dat de huurprijs voor alle huurders ca. € 120 per maand te hoog lag. We wachten nog op de uitspraken. Later willen bewoners ook de servicekosten nog voorleggen aan de Huurcommissie omdat er nog veel vragen zijn over wat er precies gebeurt met die € 145 aan maandelijkse kosten.

De verhuurder heeft huurders een zwijgcontract laten tekenen, als zij zich negatief over HiCondo of over de huisbaas zouden uiten, bijvoorbeeld op social media, zou de verhuurder een meteen opeisbare boete van € 1200 opleggen. Bizar.

De huisbaas is vorige week door de Rechtbank Amsterdam veroordeeld tot 65 uur dienstverlening en een schadevergoeding wegens het molesteren van een huurder. Deze huurder ontving een kopstoot van de huisbaas en heeft daar veel schade aan overgehouden.

Op zaterdag 3 december heeft het Vara consumentenprogramma aandacht besteed aan deze zaak, de reportage is hier terug te zien, het Meldpunt heeft hier actief aan meegewerkt. Ook na deze uitzending zal het Meldpunt de huurders natuurlijk blijven ondersteunen.

zwijgcontractZwijgcontract met boetebepaling

Artikel delen:

!WOON