Jacob Geelbuurt vernieuwt verder

07 december 2016

Er komt vaart in de uitvoering van de plannen die staan beschreven in het vernieuwingsplan Jacob Geelbuurt, vastgesteld in 2013. De derde en laatste fase van de renovatie van 250 eengezinswoningen in het westelijk deel van de buurt is in uitvoering. De daken worden vernieuwd, gevelisolatie en nieuwe kozijnen aangebracht. Afhankelijk van de wens van de bewoners is de douchecel aangepakt. Wijksteunpunt Wonen ondersteunt de bewonerscommissiein opdracht van Huurdersplatform Palladion.Het meest in het oog springend bij dit vernieuwingstraject zijn de nieuw geplaatste schuren in de tuinen. Het stadsdeel is begonnen met het verbeteren van de openbare ruimte in de hofjes, waarvan de woningen al in fase 1 en 2 gerenoveerd zijn.

In de middenstrook (waar voorheen de Pius X kerk stond) is de nieuwbouw van de Huizingaschool in gebruik gnomen. De oudbouw van de school is gesloopt. Op deze locatie aan de Comeniusstraat start binnenkort de nieuwbouw van 76 sociale huurwoningen. De huidige bewoners van de te renoveren Hemsterhuisflat kunnen naar keuze in 2018 naar deze nieuwbouwwoningen verhuizen óf elders een woning zoeken. Naar verwachting krijgen zij begin van het komende jaar een stadsvernieuwingsurgentie. Zij hebben dan voorrang op andere woningzoekenden. Aangezien het best ingewikkeld is om zelf op Woningnet te zoeken naar een passende woning, heeft De Alliantie contact gelegd met het Woningnetspreekuur van bewonersorganisatie Eigenwijks in de Jan Tooropstraat. De goed opgeleide vrijwilligers gaan begin volgend jaar samen met De Alliantie de bewoners van de Hemsterhuisflat helpen.

De Bewonerscommissie Jacob Geelbuurt krijgt bij haar rol in het stedelijke vernieuwingsproces al langere tijd ondersteuning van het Wijksteunpunt Wonen. Dat wordt financieel mogelijk gemaakt door Huurdersplatform Palladion (sinds kort HBV de Alliantie A’dam). De bewonersondersteuners van ons Wijksteunpunt Wonen zijn zéér goed op de hoogte van alle stappen die bij een vernieuwingsproces genomen moeten worden. Zij helpen bewonerscommissies bij het uitoefenen van hun inspraak en instemmingsrechten, vastgelegd in de Amsterdamse Kaderafspraken bij Vernieuwing en Verbetering.

Artikel delen:

!WOON