Project Energie en Woningverbetering blijft!

07 december 2016

Dit jaar startte Projectteam Energie en Woningverbetering vanuit de Wijksteunpunten Wonen met het opschalen van de succesvolle energie-aanpak uit Oost naar de stadsdelen West, Zuid en Centrum. Onlangs  heeft de gemeenteraad dit succes beloond en besloten geld vrij te maken om het project door te zetten in de hele stad.  Bewoners die aan de slag willen met energiebesparing door woningverbetering kunnen op ondersteuning blijven rekenen.

Van pilots naar energie-aanpak Oost
De Wijksteunpunten Wonen startten in 2012 met verschillende energie-initiatieven.  Dit gebeurde vooral in de stadsdelen  Zuid en Oost. Terwijl in Zuid vooral activiteiten voor individuele huurders en eigenaren  werden vormgegeven, ontwikkelde het team in Oost  de aanpak waarbij huurders complexmatig woningverbetering kunnen realiseren. Deze aanpak werd succesvol geëvalueerd.

Team Energie en Woningverbetering
Vanaf voorjaar 2016 zijn vele bewonersinitiatieven opgepakt in de stadsdelen Zuid, Oost, Centrum en West. Het nieuwe Projectteam Energie en Woningverbetering startte enthousiast met de opdracht  vanuit de gemeente Amsterdam, team Duurzaamheid. Er is gezocht naar een efficiënte aanpak om zoveel mogelijk bewoners te kunnen bijstaan. De bewonersinitiatieven meldden zich zelfs met zo’n hoog tempo aan dat we gas terug moesten nemen om het werk aan te kunnen. In een paar maanden zijn en worden ruim 20 grote en kleine initiatieven ondersteund, met ruim 1.000 woningen. Hiervan worden drie projecten eind 2016/begin 2017 afgerond. Dit gaat om 300 woningen.

Motie gemeenteraad aangenomen
In september zag de toekomst van het team er nog somber uit: er was onduidelijkheid of we met het werk door konden gaan in 2017. Afgelopen maand is op initiatief van Jasper Groen (GroenLinks), Marijn Bosman (D66) en Erik Flentge (SP) een motie aangenomen voor het stedelijk ondersteunen van bewonersinitiatieven door Team Energie en Woningverbetering. De motie is unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Wij zijn de gemeenteraad dankbaar voor de erkenning van het werk en zien er naar uit in 2017 en 2018 bewonersinitiatieven uit alle windstreken van de stad te gaan ondersteunen.

Wie meer informatie wil kan contact opnemen met Project Energie en Woningverbetering via energie@wswonen.nl.

Artikel delen:

!WOON