Publieksprijs naar onderzoek energiesubsidies

08 december 2016

De Publieksprijs van de HvA Research Awards is 7 december uitgereikt aan Debby Landkroon. Zij deed haar onderzoek naar verrekening van energiesubsidies met de huurverhoging in opdracht van Wijksteunpunt Wonen Oost. Het onderzoek leidde inmiddels tot vragen aan minister Blok door Kamerlid Farshad Bashir (SP). De minister heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in het onderzoek. Ook de gemeente Amsterdam zal zich verder in de resultaten verdiepen.

Het onderzoek toont aan dat Amsterdamse corporaties ontvangen energiesubsidies niet standaard verrekenen met de huurverhoging. Het gaat om subsidies die de corporaties ontvangen voor het energiezuiniger maken van woningen, en de huurverhoging die huurders na de aanpassingen moeten betalen. Woningcorporaties zijn wettelijk verplicht om dit wel te doen. De subsidie is namelijk bedoeld om huurstijging na woningverbetering te temperen. Het gevolg is dat huurders na het energiezuiniger maken van hun woning meer huur betalen dan nodig. Dit constateert alumnus HBO-Rechten Debby Landkroon van de Hogeschool van Amsterdam in haar afstudeeronderzoek in opdracht van Wijksteunpunt Wonen Oost.

Met de presentatie van het onderzoek, de verspreiding van het rapport en in de halfjaarrapportage aan onder meer de gemeente Amsterdam signaleerden de Wijksteunpunten Wonen eerder in augustus over de bevindingen in het onderzoek. Bij de ondersteuning van projecten waar subsidiëring van woningverbeteringen aan de orde is zijn en blijven de wijksteunpunten alert op juiste verrekening hiervan in de huurverhoging. Huurders kunnen zo nodig rekenen op ondersteuning bij het achterhalen van informatie en eventuele juridische stappen.

Lees hier het artikel over de prijsuitreiking op de website van de HvA.

Foto: Bob Bronshoff

 

 

Artikel delen:

!WOON