Vonnis: verhuurder moet voorzetramen plaatsen

24 januari 2017

Vorig jaar bezocht een medewerker van !WOON een appartement op de Singel voor een energiecheck. Huurster gaf aan graag dubbel glas te willen vanwege koude en tocht. Met hulp van !WOON stuurde huurster een brief aan haar verhuurder. Helaas wilde die niet meewerken. Met financiële ondersteuning van het Emil Blaauw Fonds is een juridische procedure gestart. Vorige week is vonnis gewezen: de verhuurder moet de woning van voorzetramen voorzien.

Alle ramen aan de voorzijde van het pand hadden enkel glas en er was aardig wat achterstallig onderhoud. Zo waren de kozijnen op een aantal plekken verrot en regende het naar binnen. De huurcommissie had de huurprijs al jaren geleden bevroren.  Huurster wilde graag dubbel glas en dat haar verhuurder de gebreken ging oplossen. Voor het dubbelglas was zij bereid om een redelijke huurverhoging te betalen. Op het schriftelijke verzoek van huurster werd niet gereageerd. Daarop adviseerde een medewerker van !WOON om zelf maar een offerte aan te vragen. Een voorstel aan de verhuurder volgde, inclusief het aanbod om een redelijke huurverhoging te betalen voor het isolatieglas. Helaas leverde ook dat geen reactie op.

Op basis van artikel 7:243 van het BW kan een huurder een verzoek bij de kantonrechter indienen om een uitspraak te krijgen over een voorstel tot woningverbetering. Omdat huurster ook de kozijnen aangepakt wilde hebben, is voor een dagvaardingsprocedure gekozen.

Na een schriftelijke ronde, een zitting en een bezoek van de kantonrechter aan de woning (descente), is inmiddels vonnis gewezen. De kantonrechter verplicht de verhuurder om voorzetramen te plaatsten tegen een huurverhoging die zelfs lager is, dan huurster aanvankelijk voorstelde. Ook moet de verhuurder de kozijnen aanpakken. Als de werkzaamheden niet uiterlijk binnen acht weken zijn afgerond, dan moet verhuurder een dwangsom betalen van 250 euro per dag.

Wilt u ook een betere geïsoleerde woning? Maak dan een afspraak met !WOON voor een energiecheck. We bespreken dan de mogelijkheden met u.

 

Naschrift

Na het vonnis heeft de eigenaar van pand toch maar besloten om ook het achterstallig onderhoud aan de kozijnen uit te voeren. In plaats van voorzetramen worden er nieuwe ramen, voorzien van HR+ isolatieglas, geplaatst.

Artikel delen:

!WOON