Waarborgsomperikelen

25 april 2017

Een voormalig huurder van een vrije sector woning in de Planciusstraat beklaagde zich bij !WOON omdat zij haar waarborgsom niet terugkreeg. Bij de eindopname werd door de verhuurder opgemerkt dat er twee wanden beschadigd waren. Navraag door !WOON leerde dat de verhuurder onder meer de hele woning opnieuw had laten schilderen en de kosten daarvan op de huurder wilde verhalen. Omdat de verhuurder voet bij stuk hield, was een juridische procedure onafwendbaar. De kantonrechter oordeelde uiteindelijk dat de verhuurder een groot deel van de borg moet terugbetalen.

De woning was helemaal gerenoveerd toen de huurder er begin 2015 kwam wonen. De vloer, het sanitair en het keukenblok was nieuw en de wanden waren hagelwit geschilderd. Huurder woonde er ongeveer anderhalf jaar en heeft omstreeks april 2016 de huurovereenkomst opgezegd. Er werd geen voor-inspectie ingepland door de verhuurder. Bij de eindopname werd door een ingehuurde makelaar ook geen inspectierapport opgemaakt. Wel werd er een opmerking gemaakt over twee licht beschadigde wanden. De huurder zou daar nog van horen, al zou het allemaal wel meevallen volgens de makelaar.

Echter na aantal weken ontving de voormalig huurder een sms-bericht waarin stond dat het schilderwerk ruim € 800  had gekost, en dat de verlichting onder de bovenkeukenkastjes kapot was. Verder zou de afzuigkap niet meer functioneren en moest het gehele appartement worden schoongemaakt. Om die redenen hield de verhuurder bijna € 1.400 van de borg in.

Dat schoot de huurder in het verkeerde keelgat en zij klopte aan bij stichting !WOON. Al snel werd duidelijk dat de verhuurder de gehele woning opnieuw had laten schilderen, zo ook de berging en de plafonds. De waarborgsom was door de verhuurder gebruikt om het mutatieonderhoud te bekostigen. De ex-huurder was inmiddels naar het buitenland verhuisd en de verhuurder hoopte dat zij het er bij zou laten zitten. Helaas voor de verhuurder ging die vlieger niet op. Enkele pogingen van !WOON om de verhuurder op andere gedachten te brengen mochten niet baten, waarna een procedure bij de kantonrechter aanhangig werd gemaakt.

De kantonrechter oordeelde dat de voormalige huurder maar voor een klein deel van de schade aan de muren aansprakelijk kan worden gesteld. Huurder had daar overigens eerder al de verantwoordelijkheid voor erkend. Voor het overige werd de schadeclaim van de verhuurder afgewezen en werd hij veroordeeld om € 950 aan huurder terug te betalen.

Het valt !WOON op dat het regelmatig voorkomt dat verhuurders de waarborgsom ten onrechte inhouden ten behoeve van mutatieonderhoud (onderhoud bij huurderswisseling). Dat is dus niet toegestaan. Alleen bij schade waar huurders voor aansprakelijk zijn, kan (een deel van) de waarborgsom worden ingehouden en dat geldt dus niet voor de gewone gebruikssporen. Als een verhuurder zijn woning op en top aan een nieuwe huurder wil verhuren, dan zal hij daar zelf de kosten voor moeten dragen.

Heeft u ook vragen over waarborgsommen? Neem dan contact op met stichting !WOON.

Artikel delen:

!WOON

Woont u niet in Amsterdam, Amstelveen of Haarlem en bent u lid van de Woonbond, dan kunt u terecht bij de Woonbond Huurderslijn.Sluit