Eindelijk gerechtigheid voor bewoners Hilwis Complex

20 september 2017

De bewoners van het Hilwis Complex in Amsterdam Zuid hoeven niet langer onredelijk hoge stookkosten te betalen. Door de verouderde collectieve stookinstallatie liepen de kosten al vele jaren volledig uit de hand. De verhuurder had veel sneller actie kunnen ondernemen en het is niet te verwijten aan de bewoners dat de toch al hoge stookkosten de afgelopen jaren verdrievoudigd zijn, zo oordeelde de kantonrechter deze week. “Wat een fantastisch nieuws! Je weet niet hoeveel het voor ons betekent.” zo laat de bewonersvereniging weten.

De kantonrechter volgt het oordeel van de huurcommissie, die uitsprak dat de redelijke kosten over 2013 en 2014 een kwart (25%) bedragen van de in rekening gebrachte kosten. Het gaat om vele duizenden euro’s per huishouden. “Dat betekent dat ik dan niet in de schuldhulpverlening moet en hier kan blijven wonen”, aldus een van de bewoners. Velen van hen kwamen de afgelopen jaren ernstig in de problemen door stookkosten die opliepen tot wel € 1000 per maand. Met enorme vorderingen van de verhuurder tot gevolg, die de woningen maar al te graag leeg zag komen voor de verkoop. Sinds medio 2015 hebben de bewoners in ruil voor een huurverhoging van € 40 een individuele installatie en betalen ze een normaal bedrag voor het warm houden van de woning. Dat had veel eerder kunnen gebeuren, oordeelde nu ook de kantonrechter.

De bewoners worden al vele jaren bijgestaan door !WOON (voorheen het Wijksteunpunt Wonen) en het Emil Blaauw Proceskostenfonds. Procedures over de stookkosten van 2010, 11 en 12 leidden tot succes bij de Huurcommissie, maar werden alsnog verloren bij de kantonrechter. Deze sprak over 2012 wel een verlaging van de stookkosten uit van 15%, maar dat was veel minder dan de 50% die de Huurcommissie vaststelde en betekende nog steeds een enorme kostenpost voor de bewoners. Het voordeel van de twijfel dat de verhuurder toen nog meekreeg is vanaf 2013 echter ten einde. Daarmee komt een einde aan een bijzonder onredelijke situatie en krijgen de bewoners eindelijk het rustig woongenot dat zij verdienen.

 

 

Artikel delen:

!WOON