Onderzoeksplicht uitkragende galerijvloeren

15 september 2017

Gebouwen met uitkragende galerij- en balkonvloeren moesten voor 1 juli 2017 verplicht onderzoek doen naar de staat van het gebouw. Aanleiding voor deze verplichting is de galerijvloer die van een flatgebouw in Leeuwarden is gevallen. Om dit te voorkomen bij andere flats, moesten alle flats met uitkragende galerij- en balkonvloeren een onderzoek laten uitvoeren. VvE’s worden gevraagd om de uitkomsten van het onderzoek uiterlijk 10 oktober 2017 naar de gemeente Amsterdam te sturen.

Uitkragende galerijvloer?!
Een uitkragende galerij- of balkonvloer betekent dat de vloer van de woning doorloopt in de vloer van de galerij of het balkon. De vloer bestaat uit 1 stuk beton. Als de wapening onvoldoende is of is aangetast, kan de galerij of het balkon afbreken. Dit risico is vooral aanwezig bij flats die gebouwd zijn tussen 1950 en 1975.

 

Verplicht onderzoek
Hoe het onderzoek moet worden uitgevoerd staat in CURnet-publicatie 248 ‘Constructieve veiligheid van uitkragende galerijplaten –Tweede herziene uitgave’. U vindt deze publicatie op de website van de gemeente Amsterdam.

Gemeente Amsterdam
VvE’s die de uitkomsten van het onderzoek nog niet hebben verstuurd, worden verzocht dit alsnog voor 10 oktober 2017 te doen. U kunt de uitkomsten van het onderzoek per email (woningkwaliteit@amsterdam.nl) naar de gemeente Amsterdam sturen. Als blijkt dat er acute maatregelen nodig zijn, dient u telefonisch contact op te nemen via 020 2514268.

Is het onderzoek nog niet uitgevoerd? Dan wordt u gevraagd om met de gemeente Amsterdam via het bovenstaande telefoonnummer contact op te nemen. Het onderzoek is verplicht en dient alsnog uitgevoerd te worden uit veiligheidsoverwegingen.

Oorzaak
Aanleiding voor het verplichte onderzoek is de Antillenflat in Leeuwwarden. In 2011 viel de uitkragende galerij naar beneden. Om dit soort situaties te voorkomen bij andere flats is bepaald dat alle flats met uitkragende galerijvloeren verplicht onderzoek moeten doen naar de staat van het pand. Er zijn twee boosdoeners aan te wijzen voor die los van elkaar, maar ook gelijktijdig aanwezig kunnen zijn:

  • De wapening is onvoldoende
    Wapening is aanwezig in betonnen vloeren. De stalen constructie biedt een versteviging van het beton. Als deze wapening onjuist is aangebracht, heeft dit automatisch gevolgen voor de sterkte en het draagvermogen. Onjuist aangebracht kan betekenen dat het draagvermogen verkeerd is berekend of dat de wapening te hoog of te laag in het beton zit.
  • De wapening is aangetast
    De wapening kan ook worden aangetast door corrosie. Als er (minuscule) scheuren ontstaan in het beton, kan vocht het beton binnendringen. Vooral strooizout is een boosdoener. De corrosie tast de wapening aan, waardoor deze kan afbreken.

Vragen?
Heeft u vragen? Neem dan contact op het team Woningkwaliteit via telefoonnummer 020-2514268 of e-mail naar woningkwaliteit@amsterdam.nl.

 

 

 

 

 

 

Artikel delen:

!WOON