Domme vragen bestaan niet op de cursus VvE

30 april 2018

Ingrid Lochem verhuisde van een bescheiden huisje in De Pijp naar een ruime, voormalige sloopwoning in Slotervaart met aan de weerszijden balkons. “Ik heb met een beetje pijn in het hart De Pijp verlaten”, vertelt ze. “Dat studiootje paste me als een jas.” Ze bleef wel bestuurslid van de kleine Vereniging van Eigenaars (VvE). “Ik dacht: ik ben een gepensioneerde oudere dame en heb toch niet zoveel te doen, dus waarom niet? Zo ben ik niet gehinderd door enige kennis begonnen aan deze klus!” Dat was toch iets makkelijker gezegd dan gedaan. “Maar mijn buurvrouw kwam met een oplossing. Ze had in een huis-aan-huisblad gelezen dat er een cursus  bestond voor VvE-beheerders.  “Ze zei: ‘Waarom ga je niet met me mee?’ We zijn ongeveer een jaar geleden begonnen en naar vier of vijf  bijeenkomsten geweest. Het was de ene keer in West, een keer in Zuid en dan weer in Oost: we zijn echt overal geweest.”

De cursus is bedacht en ontwikkeld door !WOON.  Behalve echte lessen bestaat deze cursus uit een ondersteunende website en een uitgebreid softwarepakket. Deelname is gratis voor VvE’s die uit minder dan tien huishoudens bestaan. “Wij bestaan uit negen woningen en zijn niet zo heel rijk, dus dat kwam goed uit.  Ik heb veel op die cursus geleerd: over hoe je eerlijk de onderhoudskosten verdeelt, een jaarrekening opmaakt, een begroting maakt, de juridische aspecten. Echt van alles!” Toen Ingrid de cursus ging doen werd het alleen maar leuker. “Inmiddels weet ik precies wat ik moet doen. Als beheerder vul  je in een online programma de administratieve en financiële gegevens in. Het systeem berekent dan wat iedereen moet gaan betalen. Via de een groepsapp communiceren wij bij calamiteiten, als er bijvoorbeeld een loodgieter of timmerman moet komen.”

De Vereniging Van Eigenaren komt onder haar leiding drie tot vier keer per jaar bijeen om te vergaderen. Vaker is niet nodig want het gaat heel goed. “Nee, we zijn nog niet met elkaar uit eten geweest. Maar bij de laatste jaarvergadering had iemand een fles Prosecco meegenomen, voor na afloop.” Al met al is Ingrid heel tevreden over de ondersteuning van VVE123 en !Woon. “Ik heb er heel van geleerd en als ik er echt niet uitkom, bel ik Suzanne Horn van !WOON. ‘Domme vragen bestaan niet’, zegt ze altijd.” Zie voor meer informatie ook www.wooninfo.nl/vve123.nl

 

 

Artikel delen:

!WOON