Start eerste zelfbouw wooncoöperatie in Amsterdam

17 april 2018

Wooncoöperatie de Warren wordt de eerste zelfbouw wooncoöperatie in Amsterdam. De Warren kwam als winnaar uit de bus van het eerste pilotproject van de gemeente. Vandaag tekende wethouder Laurens Ivens namens de gemeente Amsterdam de overeenkomst. Daarmee kunnen bewoners zélf hun huurwoning bouwen en in coöperatieve vorm beheren.

De Warren is nu nog een groot stuk zand naast Blijburg, op Centrumeiland in IJburg. De bewoners kunnen niet wachten tot ze gaan bouwen. “Het hele complex wordt helemaal energieneutraal, met zonnepanelen op het dak en zonder gasaansluiting. We krijgen een grote tuin met kassen en groenvoorzieningen op het dak. Voor een deel zullen we zelfvoorzienend zijn. Ja, we houden van de stad en hebben het idee dat we hier nog heel wat te maken en te doen hebben. En in de toekomst willen we onze kennis en ervaring graag zoveel mogelijk delen, zodat ook anderen voor deze nieuwe woonvorm kunnen kiezen.” Aldus de bewoners in het interview in het WOON Magazine dat woensdag 18 april verschijnt en huis aan huis wordt verspreid in Amsterdam.

De wooncoöperatie is in Nederland een nieuwe vorm van zelforganisatie waarin bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van hun woningen. De wooncoöperatie kent in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Scandinavische landen een grote populariteit en levert daar een bijdrage aan een duurzame en betaalbare woningvoorraad.

De gemeente Amsterdam startte een pilot om drie bouwkavels in Amsterdam voor wooncoöperaties aan te wijzen. De eerste kavel is nu bij De Warren in beheer, deze gaat er 36 woningen in de sociale én middenhuur gaat bouwen. Verdere informatie over de Warren is hier te vinden. De andere twee kavels komen aan het Archimedesplantsoen in Oost en het Havenstraatterrein in West.

De initiatiefgroep van De Warren kreeg bij het realiseren van hun droom hulp van Clemens Mol van !Woon. “We hebben Clemens vanaf het begin bij dit project betrokken. Hij draagt het idee van nieuwe samenlevingsvormen zoals een wooncorporatie een warm hart toe. Clemens heeft ons veel financieel en juridisch advies gegeven en geholpen met het vergaren van kennis over hoe deze vrij nieuwe organisatievorm nou eigenlijk werkt. Clemens is een topper!”

!WOON ondersteunt groepen die een wooncoöperatie willen beginnen bij de planvorming en vormgeving van hun initiatief. Wil je meer weten over wooncoöperaties of wil je weten of een wooncoöperatie iets voor jouw is neem gerust contact met ons op.

Artikel delen:

!WOON