De Edisonstraat van het enkel glas af

07 mei 2018

Terwijl Amsterdam de eerste stappen zet om het gas af te sluiten zijn er nog veel slecht geïsoleerde woningen met enkel glas. Nog genoeg te doen dus en vooral de voorbereiding vraagt soms meer tijd dan je zou willen. Als het dan eenmaal zo ver is gaat het gelukkig opeens snel. !WOON hielp de afgelopen jaren vier bewonersinitiatieven in Amsterdam Oost bij het vervangen van het enkel glas door Hr++ dubbel glas. Een huurster van de Edisonstraat: “Het glas is in één dag geplaatst en de overlast van het verkeersgeluid aan de Kruislaan is nu een stuk minder.”

Het begon met een voorstel van een twintigtal bewoners in de Edisonstraat. De verhuurder zag dat in eerste instantie niet zitten. Hij plaatste wel dubbel glas in woningen die leeg kwamen en daarna duur werden verhuurd, maar niet bij de zittende huurders. Daarop besloten de huurders met hulp van !WOON en het Emil Blaauw Proceskostenfonds naar de rechter te stappen. Artikel 7:243 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt namelijk dat een verhuurder moet meewerken als de huurders een redelijk voorstel tot verbetering doen, met een passende huurverhoging voor de geriefsverbetering. Die verhoging wordt bij dubbel glas meestal geheel of grotendeels terugverdiend met een lagere energierekening.

Bij de rechter koos de verhuurder eieren voor zijn geld. Hij besloot niet te wachten op de uitspraak en de bijbehorende kostenveroordeling. Hij gaf alsnog toe. Sterker nog, in overleg werd besloten de verbetering voor alle woningen in het complex te laten gelden. Als je toch bezig bent …. Complicatie was dat de woningen inmiddels een monumentstatus kregen, waardoor extra eisen gesteld werden aan de ramen. Maar het is gelukt en goed voorbeeld doet goed volgen.

Met drie verschillende particuliere verhuurders zijn afspraken gemaakt voor het verbeteren van 143 woningen in de Edisonstraat, Marconistraat en de Johannes van der Waalsstraat. Het laatste complex wat wordt aangepakt aan de Edisonstraat 30 tot 41 betreft een gemengde Vereniging van Eigenaren (Vve). Ook daar zijn de huurwoningen in eigendom van een particuliere verhuurder. De achterkant van het complex heeft inmiddels Hr++ dubbel glas. Voor de voorkant wordt nog gewacht op een besluit van monumentenzorg. Bij een succesvolle afronding wordt dezelfde aanpak doorgezet naar nog eens 3 andere gemengde VVE’s in de wijk. Eigenaar-bewoners en huurders van nog eens 73 woningen krijgen dan ook een voorstel om de enkel glas ramen te vervangen voor dubbel glas.

Het vervangen van het enkel glas naar Hr++ dubbel glas is overigens ook noodzakelijk om de woningen in de toekomst van het gas af te kunnen sluiten.

Artikel delen:

!WOON