Energiecoach helpt energie en geld te besparen

03 mei 2018

Wie wil weten hoe je energie kunt besparen, kan in Amsterdam gratis bezoek van een energiecoach vragen. Raphaëla kan wel wat tips gebruiken, want ze moet dit jaar € 290 aan energiekosten bijbetalen. Energiecoach Bart pakt zijn laptop open en stelt wat vragen. Raphaëla let er bij de aanschaf van tv of koelkast op dat ze energiezuinig zijn. Dat mag Bart graag horen. “Heel goed, dat zijn grote stroomvreters.” Raphaëla houdt wel van een beetje warmte. Ze zet de thermostaat op 21 en soms zelfs op 22 graden. “En als ik naar bed ga op 18, anders wordt het te koud.” Bart knikt. “Misschien is het een idee om het ’s nachts met een graadje minder te doen, want elke graad scheelt 60 euro per jaar.” Raphaëla glimlacht. “Nou, die 60 euro betaal ik graag voor een beetje extra warmte!”

Bart heeft nog een tip. Hij laat een stukje radiatorfolie zien, dat moet voorkomen dat de warmte in de koude buitenmuur verdwijnt, waardoor je “voor de vogeltjes stookt.” Je bespaart wat op energiekosten, maar belangrijker: je verliest er minder warmte door. Hij laat zien hoe je de folie aanbrengt. Raphaëla denkt dat het haar wel gaat lukken.  Of ze wel eens bijstookt met een elektrisch kacheltje, wil Bart weten. Nee, doet ze niet.  Bart blij. “Mooi zo, want daarmee spaar je 100 euro per jaar aan energie uit.” Ook wil hij weten of ze de radiator regelmatig ontlucht. “Hoe minder lucht er in de radiator zit, hoe minder hard de cv-ketel hoeft te werken. Scheelt toch weer € 25,- per jaar, en dat is makkelijk verdiend.” Maar dat ontluchten is nog een heel gedoe, weet Raphaëla. Met zo’n klein sleuteltje en water dat over je handen spuit. Maar daar heeft Bart een handig, plastic apparaatje voor: de radiator-ontluchter, dat het water keurig in een bakje opvangt. Bart laat ook nog even een energiebesparende led-lamp en een waterbesparende douchekop zien, maar die heeft Raphaëla al.  Tot slot mag ze voor € 15,- aan spulletjes uitzoeken. Raphaëla kiest voor radiatorfolie en een radiator-ontluchter.

Ze nemen afscheid en als Bart weer buiten staat, vertelt hij dat hij het nuttig werk vindt. “Als mensen het zelf niet kunnen breng ik die radiatorfolie zelf even aan. Weet ik tenminste dat het goed gebeurt.” Wil je een (gratis) energiecoach op bezoek? Meld je aan op de website, je wordt dan gebeld voor een afspraak. Je kan je ook opgeven als je zelf energiecoach wilt worden, je krijgt dan een training en een vrijwilligersvergoeding.

 

Artikel delen:

!WOON