Onrust bij woningdelers door gedrag verhuurder

14 mei 2018

Najaar 2017. Sarah (32) zit op kantoor, over vijf minuten heeft ze een belangrijke presentatie. Ze checkt nog even snel of ze belangrijke e-mail heeft. De huisbaas. Nieuwsgierig opent ze het bericht. “Er is een nieuwe wet. Dat betekent dat jullie hier niet meer kunnen wonen. Jullie moeten eruit.” Sarah: “Het zweet brak me uit. De presentatie leek ineens niet zo belangrijk meer.”

Sinds januari 2017 is de nieuwe regeling Woningdelen van kracht. Deze geldt voor huurwoningen waar drie of meer mensen wonen die geen familie zijn. Meestal gaat het om studenten die een woning huren van een particulier, waarbij één student de hoofdhuurder is. Zoals bij Sarah en huisgenote Imani (27), die met nog drie anderen een huis huurden.  Imani: “Ik nam me voor om niet gelijk in paniek te schieten van het bericht van de huisbaas.” Via-via had ze over !WOON gehoord. “We hebben een afspraak gemaakt, waar we onze situatie voorlegden. D e medewerkers informeerden ons over onze juridische positie en onze rechten.” Om rechtsgeldig een woning te delen is een omzettingsvergunning nodig. Een zelfstandige woonruimte wordt omgezet naar meerdere onzelfstandige woonruimtes. De geluidsisolatie moet kloppen en moet er een gemeenschappelijke ruimte zijn.

Onzekerheid

Bij !WOON horen Sarah en Imani dat de huisbaas verantwoordelijk is voor het aanvragen van de vergunning. Hij had dit verzaakt en wilde dat nu op de huurders afschuiven. Pikant detail: de verhuurder is sinds oktober lid van de Tweede Kamer. Maandenlang intensief mailcontact tussen huurder en verhuurder volgen. Het was geen prettige periode, vertellen de dames. Ze wisten niet waar ze aan toe waren. De toon werd steeds grimmiger, vorderingen kwamen er niet. Tot !WOON druk op de ketel zette. Sarah vond !WOON soms best hard. “Ik wilde nog met de verhuurder in zee, dus ik wilde vriendelijk blijven.” Imani vond het wel meevallen. “Het is een zakelijk proces, dan moet je soms wat harder zijn.”
Begin 2018 kwam er een einde aan het e-mailgeweld: de huurders spraken de huisbaas bij !WOON. Zij met een jurist aan hun zijde, de verhuurder met een advocaat. Imani: “Die meeting was de doorbraak; uiteindelijk bood hij ons een nieuw pand aan. In de onderhandelingen hebben we op onze strepen gestaan; we wilden dat hij ons allemaal woonruimte bood.”

Het nieuwe pand, waar ze net een paar weken wonen, voldoet aan de eisen voor woningdelen. Imani: “Het is een prettig huis. We missen ons ouwe buurtje wel. Ik had gehoopt mijn hele Amsterdamse leven daar door te brengen.” Sarah: “ik lees contracten nu véél beter dan voorheen.” Imani: “Dat voorkomt later problemen. Je hebt meer rechten dan je denkt. Daar ben ik nu wel achter. Dankzij !WOON zitten we in dit huis. Zonder hen hadden we het binnen drie maanden opgegeven.”

Meer over woningdelen  op www.wooninfo.nl/woningdelen

Artikel delen:

!WOON