Pijnlijke vergissing met inschrijfduur woningnet

18 september 2018

De regels voor woningnet zijn voor woningzoekenden soms best lastig. Misverstanden kunnen pijnlijke gevolgen hebben, zo ontdekte een bezoeker op ons spreekuur in West. Deze Amsterdammer huurde sinds 1996 een woning en in 2015 ‘’verzilverde’’hij zijn woonduur  in inschrijfduur. Dat kon met de toenmalige regeling. Hij was zich er helaas niet van bewust dat je inschrijfduur in dit geval alleen geldig is als je bij verhuizen de woning ook leeg achter laat.

Deze huurder  vertrok voor een paar jaar naar het buitenland, het leek hem gezien de krapte op de Amsterdamse woningmarkt niet netjes een woning in beslag te houden terwijl hij er niet woonde. Hij zegde de huur op in de veronderstelling dat zijn woonduur vanaf 1996 bleef gelden. Afgelopen zomer kwam hij terug naar Nederland en ontdekte hij op het moment dat hij een woning via woningnet wilde accepteren dat zijn inschrijftijd niet vanaf 1996 maar vanaf 2015 is. En dat maakt een heel groot verschil voor de wachttijd voor een woning. Hij kreeg de woning niet en staat nu bijna helemaal achteraan.

!WOON krijgt regelmatig vragen over de inschrijfduur en woonduur voor Woningnet. Voor 1 juli 2015 werd het onderscheid gemaakt tussen starter en doorstromer. Een starter had nog geen eigen huurwoning, een doorstromer liet bij verhuizen wel een zelfstandige woning achter. De inschrijftijd van een starter ging in op het moment waarop je lid werd van woningnet, de inschrijftijd van een doorstromer gold vanaf het ingaan van het huurcontract. Op 1 juli 2015 werden deze twee vormen afgeschaft en gold er alleen nog inschrijftijd. Woningnet gaf doorstromers de mogelijkheid hun woonduur om te zetten in inschrijfduur.

Voorkom misverstanden bij het zoeken naar een sociale huurwoning via Woningnet. Zorg dat uw gegevens over inschrijfduur, inkomen en gezinssamenstelling  in uw woningnetprofiel kloppen!

Heeft u hulp nodig bij het invullen van uw profiel? Bezoek dan éen van onze spreekuren Woning Zoeken. Klik hier voor de locaties en tijden.

Artikel delen:

!WOON