Vonnis VvE: Slaapkamer is geen hotel

12 september 2018

Een eigenaar die zijn slaapkamer 225 nachten per jaar tijdelijk verhuurt, mag dit? De VvE was het er ieder geval niet mee eens en stapte hiervoor naar de rechter. De rechtbank gaf de VvE zijn gelijk, een slaapkamer is geen hotel!

In 2016 had de VvE uit Amsterdam-Buitenveldert, met zo’n 66 appartementen,  besloten korte verhuur niet toe te staan. De eigenaar was van mening dat hij niet in strijd handelde met het besluit omdat hij zelf in de woning woont als hij de slaapkamer verhuurt. Daarnaast waren er ook geen klachten binnen gekomen van overlast als gevolg van de Bed en Breakfast/AirBnB.

De VvE vond dat bewoners continue werden geconfronteerd met aanwezigheid van onbekende personen in het complex. De tijdelijke gasten hadden de sleutel van het appartement en het gebouw. Dat gaf een gevoel van onveiligheid en daarbij waren de tijdelijke gasten ook minder betrokken bij het complex.

Samenvattend concludeerde de rechter dat het gebruik van de slaapkamer als Bed en Breakfast/AirBnB lijkt op een hotel of pension. Dit wijkt af van de bestemming woning, die genoemd is in de splitsingsakte. Een gebruik dat afwijkt van de bestemming is niet toegestaan, ook al gaat het om een klein deel van de woning. De eigenaar mag zijn slaapkamer niet meer tijdelijk verhuren.

Vonnis rechtbank Amsterdam

Artikel delen:

!WOON