Verbod op woongroepen in de VVE

22 oktober 2018

Kamergewijze verhuur kan in de splitsingsakte worden verboden. Het maakt dan niet uit of de woning met één huurovereenkomst aan vier bewoners wordt verhuurd of dat zij ieder een eigen huurovereenkomst hebben voor een kamer. Eind september oordeelde de rechtbank Amsterdam hierover. De kern van het vonnis is dat bewoning door een woongroep ook als kamergewijze verhuur kan worden aangemerkt.

In de splitsingsakte stond een expliciet verbod om de appartementen te ‘exploiteren als pension- of kamerverhuurbedrijf’. Nogal oubollig taalgebruik. Tegenwoordig spreken we van kamergewijze verhuur. De verhuurder voerde aan dat zij de woning niet kamergewijs gaat verhuren, maar de woning in zijn geheel aan vier mensen in gebruik geeft. De rechter schuift alle bezwaren aan de kant en oordeelt dat er wel degelijk sprake is van kamergewijze verhuur. Een andere benaming voor de huurovereenkomst maakt dat niet anders. Doordat in de splitsingsakte een verbod is opgenomen, mag niet kamergewijs verhuurd worden.

Wilt u weten of ook in uw VvE een verbod geldt op kamergewijze verhuur, raadpleeg uw splitsingsakte of kom met uw splitsingsakte langs bij !WOON. Bel naar 020 – 52 30 130 om een afspraak te maken.

 

Artikel delen:

!WOON