Forse huurverlaging voor 150 studenten

19 november 2018

In de bomvolle zaal steeg gejuich op toen de vertegenwoordiger van eigenaar NSI de nieuwe huren bekend maakte. De 150 jonge huurders van een voormalig kantoorpand aan het Koningin Wilhelminaplein in Nieuw-West betalen niet langer tophuren voor hun kamer, maar gewoon de maximale huurprijs volgens de puntentelling.

Wat begon als een actieve benadering in het ‘vliegende brigade’ project van !WOON heeft nog geen half jaar later tot een ongekend succes geleid. Bij het bezoek aan het pand stuitten de medewerkers niet alleen op klachten over slecht onderhoud, overlast door overbewoning en beroerde service, maar ook op een curieuze constructie voor de huurprijzen.

De lange gangen in het pand werden door berucht huisjesmelker Van Hooijdonk per 5 kamers verhuurd op een contract. Dat was dan een geliberaliseerd contract met een huurprijs rond de 3000 euro, toetsing door de Huurcommissie leek niet mogelijk. Maar in feite huren de jongeren gewoon een kamer met gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen. Een constructie zoals vele woningdeelcontracten in de stad, maar dan voor 150 kamers in een groot pand. Besloten werd het contract aan te vechten bij de rechter. Dat is niet gelijk een uitgemaakte zaak, dus eerst deed een klein groepje huurders mee. Dat groeide al snel uit tot een rechtszaak voor 128 bewoners, die behoorlijk kansrijk is. Mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Emil Blaauw Proceskostenfonds, de hulp van !WOON en een goede advocaat. Zonder dat waren de huurders niet in een dergelijk lastig proces gestapt.

Het proces moet nog gevoerd worden om de teveel betaalde huur en servicekosten van de afgelopen jaren terug te vorderen. Maar ondertussen bleek dat eigenaar NSI, een grote vastgoedbelegger, wel klaar was met tussenverhuurder Van Hooijdonk. Ze spanden een proces tegen hem aan om de overeenkomst te ontbinden. De advocaat van de huurders voegde zich in het proces en uiteindelijk kwam het tot een schikking waarbij NSI Van Hooijdonk uitkocht. Per 1 oktober huren de bewoners nu direct van NSI. Onderhandelingen tussen advocaten en adviezen van !WOON leverde mooie, heldere individuele huurcontracten op op basis van de kamerpuntentelling, met huurprijzen tussen de 280 en 420 euro plus circa 70 euro servicekosten per persoon. Dat is al snel 200 euro per bewoner aan lagere woonlasten, oftewel zeker 30.000 per maand voor het pand. Voor in elk geval de komende vier jaar dat de jongeren er kunnen wonen is daarmee ruim een miljoen huurverlaging gerealiseerd. Dankzij de actie en de opstelling van eigenaar NSI is daarmee voor het eerst in jaren weer een betaalbare studentenflat gerealiseerd in Amsterdam.

 

Artikel delen:

!WOON