Op pad met de Energiecoach

04 december 2018

Het is een koude herfstmiddag. Voor een historisch pand met een prachtige oude etalage staat energiecoach Niek al te wachten. Met hem ga ik vandaag mee op energiecoachbezoek. Want wat houdt dat eigenlijk in, zo’n bezoek? “Met Niek, de energiecoach, ik kom voor de afspraak”. Er wordt open gedaan en via een smalle trapopgang komen we binnen in een grote gezellige woonkamer, vol met schilderijen en beelden. “Bent u kunstenares?” ontsnapt er uit mijn mond. Daar komen we natuurlijk niet voor, maar gelukkig antwoordt mevrouw dat dat klopt. Best bijzonder, zo’n advies aan huis.

We nemen plaats aan een grote houten eettafel. Mevrouw sluit nog even alle deuren “beter voor de warmte” en dan gaat Niek van start. Hij legt uit dat hij naast coach masterstudent is en dat hij adviseert hoe je zuiniger om kan gaan met energie. “Volgens mij bent u al best zuinig” zegt Niek. Dat denkt ze ook. “Maar het kan natuurlijk altijd beter”. Of dat zo is zien we zo meteen, als alle informatie is verzameld in de energiecoach-app.

De woning, gebouwd in de negentiende eeuw heeft dankzij eerdere renovaties dubbelglas en radiatoren. Dat is positief, zegt Niek, want de meeste kou gaat verloren via het raam.

Het eerste onderwerp is de verwarming, de grootste kostenpost in ieders energierekening. Niek vraagt hoe hoog de kachel staat en of de verwarming ook uit wordt gezet ’s avonds “Meestal wel, maar soms vergeet ik het”. De radiator is in een houten bekisting weggewerkt. Mooi voor het oog, maar het kost nu moeite voor de warme lucht naar buiten kan, waardoor er meer gestookt moet worden. En dat is weer slecht voor de portemonnee en het milieu. Helemaal geen kist er om of extra gaten zou beter zijn. Hier moet mevrouw echter nog niet aan denken. “Dat doe ik niet, dan trekt iedereen maar een extra trui aan.”

Dan gaan we verder over tocht en vocht. Niek haalt zijn hand tussen de deurpost en de grote voordeur. “Kijk, hier voel je dat de koude lucht direct de kamer binnen blaast.” Een tochtstrip zou dit kunnen verhelpen. Mevrouw knikt dat lijkt haar een goed idee. Dan volgen elektra, energieslurpers, douche-gedrag en verlichting. Bij controle brandt Niek bijna zijn hand, “Dat was dus een gloeilamp”.

Na een uur is de informatie compleet. Als alle tips worden opgevolgd kan mevrouw bijna 200 euro per jaar besparen. Het advies krijgt ze per mail. Ook krijgt ze nog twee gratis bespaarproducten. Het project is een initiatief van de Gemeente Amsterdam voor alle bewoners. We stappen weer buiten de kou in, maar met een goed gevoel. Zij veel toepasbare tips en wij een bijzondere ervaring rijker.

Artikel delen:

!WOON