Aardgasvrij: H-Buurt Zuidoost als start-buurt

30 januari 2019

De H-Buurt in Amsterdam Zuidoost is aangewezen als start-buurt voor de omslag naar aardgasvrij. Inbreng van bewoners is essentieel om deze omslag tot een succes te maken. Sinds het najaar is !WOON dan ook actief op dit terrein. Het is even puzzelen om een beeld te krijgen van alle gevolgen voor de bewoners. De H-Buurt is diverse buurt, zowel wat bewoners als wat woningen betreft. Zo is er laagbouw zowel in huur als in eigendom en hoogbouw in huur en eigendom (met VvE). Een deel van de buurt heeft stadswarmte terwijl een ander deel collectief (blokverwarming) of individueel gestookt (CV)  is. Deze verschillen leveren verschillende vragen op, ook bij bewoners.

Belangrijke punten die bewoners noemen zijn de kosten en de termijn waarop de omslag naar aardgasvrij gaat plaatsvinden. Tijdens verschillende bijeenkomsten zijn de vragen van bewoners geïnventariseerd en waar mogelijk ook beantwoord. Dat lukt niet met alle vragen, omdat ook voor het projectteam nog veel onduidelijk is. Duidelijk is bijvoorbeeld wel dat de woningen waar onlangs nog een nieuwe ketel is geplaatst niet direct gasloos gaan worden. Het projectteam met vertegenwoordigers van alle betrokkenen zoekt naar een goed moment om de omslag te maken. Vaak is dit gekoppeld aan een toch al noodzakelijke vervanging of aan andere werkzaamheden die nodig zijn.

De overstap van gas naar elektrisch of inductie koken is een ander verhaal. Dit is niet afhankelijk van andere ingrepen. Natuurlijk is het goed om de overstap te maken al toch al in de woning gewerkt moet worden, maar niet noodzakelijk. Bent u toe aan een nieuw fornuis, dan is het overstappen op inductie mogelijk een goed alternatief. Huurt u uw woning, overleg dan wel eerst even met de verhuurder, voor u een nieuw toestel koopt. Wellicht is het moment van vervanging wel een goed moment om ook de overstap te maken.

Wilt u kennis maken met inductiekoken?  In het voorjaar plannen wij een aantal workshops in waar u natuurlijk van harte welkom bent.

Artikel delen:

!WOON