Amsterdamse jongeren in de knel met huisvesting

07 januari 2019

Veel in Amsterdam geboren en getogen jongeren zitten in de knel met huisvesting. Zij kunnen het ouderlijk huis niet verlaten en zijn ten einde raad. Deze groep heeft het misschien wel het moeilijkst binnen de woningmarkt. Daarom is een Whatsappgroep gestart waarin zij in dialoog gaan met elkaar, problemen die zij ondervinden met elkaar delen en mogelijke oplossingen samen bespreken. Tarik: ‘’Hoe kan het dat ik als 26-jarige en een oudere broer van 31 nog thuis wonen? Wij willen dolgraag verder met onze leven en de volgende stap zetten, maar dat kan gewoon niet.’’ Mohammed: ‘’Ik heb een jongerenwoning met een 5-jarig jongerencontract. Dat contract is inmiddels in de laatste zes maanden beland en de vooruitzichten zijn niet positief. Ik kom niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en ook niet voor een vrije sectorwoning.”

De afgelopen maanden ving onze !WOON collega Alaâ-Eddine Boujilali (programmamedewerker ontwikkelbuurten, jongeren en aardgasvrij) signalen op van geboren en getogen Amsterdamse jongeren vanuit de hele stad. Zo blijkt de stelling ‘Kijk in het metropoolgebied van Amsterdam, want dan maak je meer kans’ niet te kloppen. Vrijwel alle randgemeenten rondom Amsterdam hebben voorrangsregelingen voor jongeren uit de eigen gemeente. Omar: ‘’In de regio hebben jongeren per randgemeente een eigen unieke voorrangsregel voor starters, maar in Amsterdam hebben wij dat niet. Hierdoor staan we al meteen met 2-0 achter.’’

Voor de jongeren zijn afspraken gemaakt om in gesprek te gaan met stakeholders die zich bezighouden met huisvesting-vraagstukken in de stad Amsterdam. Zo deelden deze jongeren op 11 december 2018 in Pakhuis de Zwijger signalen en problemen die zij op de woningmarkt meemaken met een breed publiek. Op 12 december 2018 spraken in Amsterdam geboren en getogen jongeren met een niet-westerse achtergrond voor het eerst mee over het jongeren –en studentenhuisvesting plan 2019-2022. Voorheen zaten hier voornamelijk studenten aan tafel. Begin 2019 volgen nog drie afspraken: een gesprek met wethouder Ivens op 7 januari 2019, een gesprek met de programmamanager jongerenhuisvesting Anneleen Lagae op 8 januari en een gesprek met directeur Egbert de Vries van de AFWC op 11 januari.

Artikel delen:

!WOON