Excursie naar meergeneratie woonproject Amaryllis

21 januari 2019

Bij meergeneratiewonen leven verschillende generaties onder één dak. Dit samenwonen vergroot de onderlinge sociale cohesie. Dat bespaart kosten, bestrijdt eenzaamheid en versterkt de buurt. Omdat deze woonvorm in Nederland vrij onbekend is organiseert !WOON een werkexcursie naar Bonn om inspiratie op te doen.

Uit een onderzoek van Aedes-Actiz bleek al in 2008 dat deze woonvorm voor álle generaties voordelen oplevert. Gemeenschappelijke faciliteiten zijn een belangrijke factor in het succes: Een kinderopvang, een ouderavond, gemeenschappelijk kunnen koken, het zijn voorbeelden van activiteiten waarbij generaties elkaar kunnen helpen.

Duitsland en Zwitserland zijn koplopers in deze woonvorm. Na het succes van de “Mehrgenerationenhäuser” willen steeds meer mensen in een woonproject met verschillende generaties willen wonen: Het Mehrgenerationenwohnen. De wooncoöperatie, een vorm waarbij bewoners zelf hun woningen beheren, is bij uitstek geschikt voor het opzetten van een meergeneratie woonproject. Zo kunnen bewoners zélf hun woonomgeving vormgeven.

Op 15 februari brengen we een bezoek aan wooncoöperatie Amaryllis in Bonn. Dit meergeneratie woonproject is in 2005 door de bewoners zelf opgezet. Inmiddels is de wooncoöperatie zó succesvol dat er in de buurt een tweede project komt. Wil je je ook laten inspireren op deze werkexcursie? Zie onze agenda voor praktische informatie, kosten en aanmelden. Wees er snel bij, want het aantal plekken is beperkt.

!WOON helpt bewoners bij het opzetten van een wooncoöperatie. Hulp nodig of wil je meer informatie? Neem dan contact op met !WOON.

Artikel delen:

!WOON