Verbod op horeca in de VVE

25 januari 2019

Mag u als eigenaar van een appartementsrecht zelf bepalen hoe u de woning of bedrijfsruimte gebruikt? Aan welke regels moeten u en uw buren zich houden? En waar vindt u die regels? De rechtbank Amsterdam gaf in december 2018 een duidelijk oordeel; de bestemming van de appartementsrechten in de splitsingsakte is bepalend.

In iedere splitsingsakte is opgenomen welke bestemming de appartementsrechten hebben. Bijvoorbeeld woonruimte of bedrijfsruimte. Soms staat er ook een verbodsbepaling bij. Dit is een opsomming van alle bestemming die niet zijn toegestaan.  Met grote regelmaat wordt gebruik als hotel, bedrijfsmatige erotiek en/of gokspellen verboden.

De rechtbank moest in deze procedure beoordelen of in de bedrijfsruimte horeca gevestigd mocht worden. De bestemming in de splitsingsakte was bedrijfsruimte, maar horeca was expliciet verboden. De eigenaar verhuurde deze etage al jaren aan horeca ondernemers en stelt dat hij erop mocht vertrouwen dat de andere VVE-leden geen bezwaar hadden. Anders hadden zij toch wel eerder geklaagd?

De rechter schuift dit verweer aan de kant; het verbod in de splitsingsakte is duidelijk. Horeca mag niet. Dat de eigenaar ooit zelf het pand heeft gesplitst en eigenaar was ten tijde van het opstellen van de splitsingsakte wordt hem zwaar aangerekend. Hij wist, of had kunnen weten, dat horeca niet was toegestaan.

Controleer altijd of het gebruik van uw appartementsrecht overeenkomt met de bestemming. Vindt u de splitsingsakte moeilijk te begrijpen? !WOON heeft deskundigen in huis die u kunnen helpen. Bel naar 020 – 52 30 130 om een afspraak te maken.

Vonnis rechtbank Amsterdam

Artikel delen:

!WOON