Voorlichting voor senioren: ‘Blijven of Verhuizen’

25 februari 2019

Is de huidige woning geschikt om oud in te worden óf moet je op termijn toch verhuizen? Dat was de centrale vraag in een voorlichting aan een groep 55-plussers in clubhuis ‘Het Honk’ in Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West. !WOON verzorgde de bijeenkomst samen met ouderen organisatie ESAN

Interesse was er zeker: meer deelnemers dan aanmeldingen. Ondanks de sneeuw en de gladheid bezochten 24 belangstellenden de lezing. Aan bod kwamen de mogelijkheden om langer thuis te  kunnen blijven wonen. Wat kan je ondernemen als je slechter ter been wordt óf zelfs geen trap meer kan lopen? Wat zijn de mogelijkheden dan voor woonaanpassingen en waar vraag je dat aan? En wat te doen als dat technisch en financieel niet haalbaar is? Hoe vind je dan een andere woning?  Welke stappen kan je op voorhand al maken als je denkt te moeten verhuizen?

Voor het eventueel zoeken naar een andere woning is de website van Woningnet belangrijk. Goed om te letten op het verschil tussen sociale huur en vrije sector en te weten over passend toewijzen en de verschillende voorrangsregelingen voor ouderen. ‘Last but nog least’: op 1 juli dit jaar stopt de Overgangsregeling Vervallen Woonduur’. Tot dat moment kunnen mensen zich aanmelden bij Woningnet om de huidige woonduur om te zetten in inschrijftijd. Wie al lang ergens woont heeft dan straks – als je aan de regels voldoet – een behoorlijke kans een andere sociale huurwoning te vinden. Wie zich niet inschrijft verliest alle woonduur.

Dus als iemand al 30 jaar in een huurwoning in Amsterdam woont en zich tijdig inschrijft bij Woningnet, dan geldt een inschrijfduur van 30 jaar. Dat maakt zoeken naar een andere woning heel kansrijk. Maar wee de persoon die zich niet op tijd inschrijft, die moet straks helemaal met 0 inschrijfduur beginnen en staat er dan heel slecht voor bij het zoeken naar een andere sociale huurwoning.

Dringend advies dus aan mensen met een lange woonduur: schrijf je in bij Woningnet vóór 1 juli 2019! Ook als je nu nog helemaal niet denkt aan verhuizen. Wie het inschrijven ingewikkeld vindt kan gratis hulp krijgen van !WOON. Daarvoor hebben we speciale spreekuren woning zoeken in alle Amsterdamse buurten.

De voorlichtingsbijeenkomst ‘Blijven of verhuizen’ kan door ouderengroepen en -organisaties geboekt worden bij !WOON. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Esther Turk of Janneke de Haan via 020-5230130. Dat kan ook via ons contactformulier.

Artikel delen:

!WOON