Testgebruikers positief over energiedisplay

18 maart 2019

Inwoners van Amsterdam konden zich tot 1 juni 2019 aanmelden voor een proef. Gedurende een jaar kunnen zij gratis een energiedisplay uitproberen. Dit handige apparaatje haalt als het ware de slimme energiemeter uit de kast. Op een klein scherm kunnen gebruikers live hun energiegebruik volgen. De reacties zijn enthousiast.

Reacties van enkele testgebruikers van de energiedisplay:

  • Tof ding, heb veel mensen enthousiast gemaakt en heb hem aan veel mensen laten zien. Had had hem wel willen houden, het hele gezin keek er op en zou hem gaan kopen als de prijs rond €40-50 zou zitten. Gebruik nu Slim energie om verbruik terug te kijken. Ook bij terug leveren deed ie het goed.
  • Handig apparaat en simpel te installeren.
  • Door een apparatentest kwam ik er achter dat mijn wasemkap zuiniger kon. 2 x 20 W Led vervangen door 2 x 10 W Led.
  • Positief: het is een bewustwording van dingen die je dagelijks doet en niet bij nadenkt. Zo hadden wij 3 lampen 75 watt op een dimmer maar ondanks dimmer pakt hij de volle mep dus snel 3 andere lampen gekocht.
  • Ik dacht dat ik mijn energieverbruik wel ongeveer kende, maar merkte toch verrassende dingen: de soms onverwacht hoge uitslag van de wijzer blijkt te komen door het steeds maar opwarmen van de close-in boiler in de keuken na kort warm water gebruik dat eigenlijk niet altijd noodzakelijk is. Ook de oven zet ik nu minder lang van tevoren op voorverwarmen. En als de wijzer hoger staat dan verwacht voordat we naar bed gaan, maak ik toch nog even een rondje door het huis om te kijken of er nog iets aan staat. Tot slot: het blijft elke keer weer leuk om het lampje te zien knipperen als we terugleveren en dan kijk je toch even hoeveel dat is.
  • Wij vinden het een perfect apparaatje dat wij goed begrijpen. Ik kijk er vaak op als ik er langs loop en je ziet het meteen als er een apparaat aan staat. Ook kan je gewoon bekijken wat je per dag, per week en per maand gebruikt.
  • De installatie is relatief eenvoudig. Ik ben positief over de informatie die ik via de display te zien krijg.
  • Het zorgt voor een stukje extra bewustwording. Op het moment dat je een elektrische apparaat aanzet zie je het actuele verbruik omhoog schieten. Je komt er hierdoor vlot achter welke apparaten energievreters zijn en welke niet. Ik merk wel dat ik persoonlijk de elektrische apparaten er niet minder door ga gebruiken, simpelweg omdat ik ze toch nodig heb. Wat betreft het gasverbruik ligt het anders. Normaliter zetten wij de thermostaat lager als we naar bed gingen. Doordat ik zag dat de ketel nog even aansloeg een half uur voor dat moment zet ik nu 2 uur voor het slapen gaan de thermostaat al naar beneden. Dit stukje bewustwording scheelt aanzienlijk in het verbruik. Dit geldt tevens voor het gasverbruik tijdens het douchen. Als bij ons vier personen gaan douchen duurt dat vaak een uur. We zien nu terug dat een bad vullen voor 2 kinderen in verbruik minder kost dan 2 kinderen ieder vijftien minuten laten douchen.
  • Vind het een prima en eenvoudig te bedienen apparaat.
  • Voor kinderen een extra “leuk” speeltje. Ze worden in rap tempo bewust van energieslurpers in huis.

De mogelijkheid tot aanmelden voor gratis bruikleen van de energiedisplay is per 1 juni 2019 gestopt. Voor meer informatie over de slimme meter en de energiedisplay zie:

Vraagbaak: Slimme Meter, slim gebruiken

Vraagbaak: Verlaag je energierekening met de energiedisplay

Artikel delen:

!WOON