Scootmobiel stallen in gemeenschappelijke ruimte

19 april 2019

De scootmobiel is niet meer weg te denken uit ons Nederlandse straatbeeld. Eenmaal thuis moeten die apparaten ook ergens worden gestald en opgeladen. In huis of in de berging is niet altijd plaats. Mag een scootmobiel dan in een gemeenschappelijke ruimte van het pand worden gestald? En hoe moet een VvE hiermee omgaan?

In maart 2019 oordeelde het Gerechtshof Amsterdam over deze vragen. De conclusie: een scootmobiel mag in een gemeenschappelijke ruimte worden gestald. In deze casus stond in het splitsingsreglement net als bij veel VvE’s iets anders. Het plaatsen van voertuigen in de gemeenschappelijke ruimtes is niet toegestaan, tenzij door de vergadering van eigenaren toestemming is verleend. De desbetreffende eigenaar heeft deze toestemming gevraagd, maar het verzoek werd door 46 van de 48 stemmen afgewezen. Via een vervangende machtiging van de rechter werd het gebruik alsnog toegestaan. De beschikking is hier te vinden. In 2016 behandelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een vergelijkbare zaak met dezelfde uitkomst. Deze beschikking is hier te vinden.

Op de vraag of de VvE toestemming moet verlenen aan het stallen van een scootmobiel in een gemeenschappelijke ruimte zijn de omstandigheden van groot belang. Voorop staat of de eigenaar de scootmobiel in zijn appartement, tuin of berging kan plaatsen. Is dit niet mogelijk, dan kan de enige oplossing zijn dat de gemeenschappelijke ruimte wordt gebruikt.

 

 

Artikel delen:

!WOON