Beter beleid woningdelen: inspraak en aanbevelingen

29 mei 2019

Het gemeentebestuur van Amsterdam presenteert vandaag nieuw beleid voor woningdelen. Het kamergewijs verhuren van woningen voor enorme bedragen komt steeds vaker voor in Amsterdam. De plannen betekenen een aanzienlijke verbetering van de positie van de bewoner en houden rekening met de omwonenden. Het stuk gaat nu de inspraak in en daarna stelt de gemeenteraad het beleid vast. !WOON ziet in de huidige praktijk veel problemen voor bewoners die een woning delen. Ook hebben buren en omwonenden soms last van overbewoning.  In een notitie met 180 praktijkvoorbeelden beschrijven we de problemen en doen we aanbevelingen voor verbetering. De belangrijkste aanbeveling is als voorwaarde voor woningdelen te stellen dat elke huurder een individueel contract krijgt. In de huidige situatie kunnen woningdelers geen beroep doen op huurprijsbescherming, terwijl juist deze groep huurders dat zo hard nodig heeft. Van woningdelen en kamerverhuur wordt vooral gebruik gemaakt door kwetsbare groepen huurders: starters, jongeren, arbeidsmigranten en studenten. Voor de verhuurder resteert ook met betere rechtsbescherming voor de huurders ruim voldoende rendement.

De notitie Woningdelen en Verkamering schetst vele schrijnende praktijkvoorbeelden. Het zijn vooral de slimme vastgoedcowboys die misbruik maken van de rechteloosheid van de bewoners. De voorbeelden laten de kwetsbare positie van de bewoners zien en tonen de wijze waarop dit soort verhuurders probeert regels te omzeilen en bewoners van hun recht af te houden. De notitie vindt u hier (pdf).

De plannen van het gemeentebestuur kunt u hier lezen. Vanaf 1 juni start de inspraak.

 

Artikel delen:

!WOON