Huurderskoepel HYA op de bres voor huurders Ymere

20 juni 2019

‘Je ziet dat een kleine beweging groot effect kan hebben. Huurders kwamen bij ons omdat Ymere bij de nieuwe huurcontracten hoge administratiekosten rekende. Daarvoor hebben we samen opgetrokken met andere huurderskoepels en een jurist van !WOON ingeschakeld voor één complex. Ymere ging voor dit complex overstag. Inmiddels zijn we met !WOON in gesprek om een rechtszaak aan te spannen zodat alle huurders hiervan profiteren.’ Aan het woord is Peter Weppner, voorzitter van belangenbehartiger Huurders Ymere Amsterdam (HYA).

Zijn werkplek is middenin het oude centrum van Amsterdam, en samen met zijn acht medebestuursleden onderhoudt hij contact met bewonerscommissies en overlegt met  de regiomanagers en de directieraad van Ymere. Zo schuift HYA aan bij het jaarlijkse begrotingsoverleg van Ymere. ‘Daar hebben we ingezet op 0 procent huurverhoging, huurders hebben immers al zoveel kosten met hogere btw, hogere energierekening.’

Voor !WOON is HYA een belangrijke partner, en andersom heeft de belangenbehartiger een budget voor de ondersteuning van !WOON. ‘We maken geregeld gebruik van hun diensten en expertise, juridisch, technisch en sociaal. De gemeente, de landelijke overheid, corporaties … zij komen allemaal met teksten, regels en beleid over volkshuisvesting, huurzaken. Voor ons bewijst !WOON zijn nut met analyses en samenvattingen, en wat de gevolgen van al die regels zijn voor huurders. Ook denk ik aan de kennis en de informatie waarmee we onze presentatie over duurzaamheid konden voorbereiden bij het bestuur van Ymere.’

Peter noemt nog enkele andere resultaten, zoals een succesvolle woningruil waar een !WOON- adviseur zich over boog nadat Ymere hier nee tegen zei, en een vastgelopen bewonerscommissie die met ondersteuning weer vlotgetrokken kon worden.

Voor HYA is 2019 vooral een jaar van ontwikkeling. ‘Zo willen we een diverser team met verschillende expertises. En na een jaar van reorganisatie is het nu tijd voor imagoverbetering en sterkere communicatie – ook daarvoor kloppen we bij !WOON aan.’

 

Artikel delen:

!WOON