3 absurde dingen in huurcontracten die je kan negeren

29 juli 2019

We ziet de raarste bepalingen in huurcontracten voorbijkomen. Huurders komen vaak op ons spreekuur om samen  hun huurcontract door te lopen. Hier enkele recente waarnemingen.

  1. Goede huurder bonus

Zo kwam onlangs een huurder langs die moest tekenen voor ‘een goede huurder bonus’: per maand kon de huurder aan het eind van het jaar € 50 retour krijgen zolang hij niet lastig deed. Wat dat precies inhield was niet duidelijk: betekent niet lastig zijn dat je niet klaagt over achterstallig onderhoud, te hoge servicekosten of teveel huurverhoging? Waarschijnlijk heeft deze verhuurder geen zin in gedoe en gemakshalve de huur op € 1775 per maand vastgesteld. Teruggave van € 50 per maand doet dan niet echt heel veel pijn.

  1. Een boot is (schoon te houden) meubilair

Ook gezien in een huurcontract: op de inventarislijst stond een bootje, tussen de koelkast en het bankstel. Wij konden de huurder verzekeren dat een boot geen meubilair is en dat ze daar niet voor hoeft te betalen. Huurster was opgelucht: “Gelukkig, want ik was veel tijd kwijt aan het schoonmaken.”

  1. Huurcommissie verbod?

Mag de verhuurder vragen je mond te houden tegenover de huurcommissie zodat je ‘geen onnodig ongemak’ of extra werk  oplevert? Nee! We zien dit regelmatig, vooral in Engeltalige contracten. De wet gaat boven het huurcontract. Ook als je als huurder tekent dat je afziet van een gang naar de huurcommissie, kan je dat alsnog gewoon doen.

Twijfel over bepalingen in je huurcontract? Woon je in Amsterdam, Amstelveen of de Transvaalbuurt in Haarlem? Laat !WOON gratis je huurcontract checken!

 

Artikel delen:

!WOON