Bezwaar tegen huurverhoging en lange adem loont

04 juli 2019

Een huurder in de Transvaalbuurt in Haarlem ontving vorig jaar een voorstel tot huurverhoging met maar liefst 73%. Hij maakte bezwaar en de behandeling door de Huurcommissie liet op zich wachten. Het geduld is nu beloond: de verhoging gaat niet door.

Deze huurder woont al meer dan vijftig jaar in zijn woning. Omdat de verhuurder nooit iets deed had hij in de loop der tijd de hele woning eigenhandig opgeknapt. April vorig jaar kwam verhuurder langs omdat ze de woning opnieuw wilde waarderen. Deze nieuwe waardering, met daarin al het werk van huurder, zou dan de nieuwe huurprijs bepalen, aldus verhuurder.

Ze maakte een puntentelling en deed een voorstel tot huurverhoging met maar liefst 73%. Huurder maakte bezwaar. Hij ervaarde het voorstel van verhuurder als mes in de rug voor al het werk dat hij had gedaan zonder dat het verhuurder iets had gekost. Toch deed hij een tegenvoorstel om het reguliere, wettelijk verhogingspercentage in 2018 van 3,9% te volgen.

Daar ging verhuurder op haar beurt hier niet mee akkoord en zij diende de zaak in de bij de Huurcommissie. Ze kreeg de deksel op haar neus. De Huurcommissie oordeelde dat het voorstel van verhuurder onredelijk was en dus dat het bezwaar van huurder gegrond was. Je hebt soms een lange adem nodig omdat procedures soms helaas (te) lang duren. Dat brengt onzekerheid met zich mee en dat kan erg vervelend zijn. Maar de aanhouder wint!

Huurverhoging ingegaan per 1 juli, tenzij ….

Artikel delen:

!WOON