Huisbewaring voor je huurwoning

12 augustus 2019

De regeling huisbewaring maakt het mogelijk je huurwoning voor een tijdje aan een ander in gebruik te geven. Daarvoor heb je wel een goede reden nodig. Het kan zijn dat je voor studie of beroep een jaar in het buitenland moet zijn of langdurig op reis gaat. Of je bent zo ziek dat je elders verzorgd of verpleegd moet worden. Ook als je gedetineerd bent kan je van je woning geen gebruik maken. Sommige migranten willen eventueel terug naar hun vaderland, maar willen dat eerst eens 6 maanden uitproberen. Ook voor mensen die gaan samenwonen, maar eerst eens willen uitvinden of dat wel goed gaat is huisbewaring een uitkomst.

Hoe gaat het in zijn werk?

De verhuurder moet instemmen met de huisbewaring, maar omdat de inkomsten uit huur gelijk blijven is dat zelden een probleem. De aanvraag moet gedaan worden bij Dienst Wonen van de gemeente. De reden van de huisbewaring moet worden opgegeven en met bewijsmateriaal moet de noodzaak daarvan worden aangetoond. De huisbewaring is mogelijk voor een periode van minstens 3 maanden en maximaal 1 jaar. In sommige gevallen, maar niet bij remigratie en proef samenwonen, is verlenging mogelijk. De huisbewaarder betaalt dezelfde huurprijs als jij, maar voor het gebruik van de inboedel kun je een vergoeding vragen mits die reëel is. De huisbewaarder mag niet over een zelfstandige woning beschikken, moet meerderjarig zijn (18+) maar verder worden er geen eisen gesteld. Hij of zij bouwt ook geen rechten op. De woonduur van de huurder loopt gewoon door. Als de huurder recht heeft op huurtoeslag krijgt hij die niet gedurende de periode van huisbewaring. De huisbewaarder heeft geen recht op huurtoeslag.

Aanvraagformulier met toelichting

Het formulier met toelichting is te downloaden vanaf de site van de gemeente Amsterdam.

Artikel delen:

!WOON