Kamer te koop inclusief huurder

Kamer te koop met huurder

07 oktober 2019

Alex (28) zit rustig te werken in zijn kamer die hij huurt in een complex in Amsterdam West. Er wordt op de deur geklopt, een echtpaar staat voor de deur. ‘Wij komen voor de bezichtiging van de kamer die te koop staat’. Alex laat hen binnen, de bezichtiging van de kamer van 10 vierkante meter neemt niet veel tijd in beslag, de badkamer en keuken die hij deelt met andere bewoners zijn verderop op de gang.

Terwijl de echtgenoot uit het raam kijkt naar de fraaie binnentuin, merkt hij op “Dit kunnen we mooi verhuren op AirBnB”. Alex besluit hen nu toch maar in te lichten dat als zij de kamer kopen, ze hem als huurder er bij krijgen, en zijn huurcontract is voor onbepaalde tijd. Alex woont hier prettig en is niet van plan om te vertrekken. “Aha, dat heeft de verkoopmakelaar nooit gezegd!’, roept de echtgenote. Ze kijken elkaar aan en vragen Alex:”Hoeveel huur betaal je?”. “De huurcommissie heeft de huur vastgesteld op €165”, antwoordt hij. Het echtpaar vertrekt, maar later vandaag is er weer een bezichtiging en begint het liedje weer opnieuw.

Alex verhuisde een klein jaar geleden naar de kamer in de flat aan de Korte Geuzenstaat 700 en betaalde in eerste instantie €700. Met hulp van !WOON liet hij de huurprijs checken door de Huurcommissie. Sindsdien probeert de eigenaar hem weg te krijgen. Alex zou de regels van de VvE overtreden omdat hij er met 2 personen zou wonen, wat niet het geval is. De eigenaar laat hem regelmatig weten dat hij komt ‘inspecteren’ en dat hij Alex zal opwachten in de gemeenschappelijke keuken. Reparaties aan de kamer worden niet uitgevoerd of Alex moet er eindeloos op wachten. Toen de eigenaar begreep dat hij geen enkele grond had om het huurcontract op te zeggen besloot hij de kamer te verkopen voor €125.000 (in 2018 was de vraagprijs €68.000 en in 2010 €25.000). Maar potentiële kopers zullen de woning niet kunnen verhuren of zelf bewonen. Daardoor is de kamer bepaald geen interessant investeringsobject. De eigenaar had dit in eerste instantie niet gemeld aan de verkoopmakelaar.  Het lijkt dus zonde van Alex’ en de kijkers tijd en de eigenaar lijkt anderen te willen opzadelen met dit ‘’probleem’’.

Artikel delen:

!WOON