Bewoner Alice Hughan over invloed op sloop Kolenkit

01 februari 2020

Alice Hughan is huurder in de Jacob van Arteveldestraat in Amsterdam Nieuw-West. Toen de bewoners van de Kolenkitbuurt op de hoogte kwamen dat corporatie Stadgenoot de oude sloopplannen weer wilde oppakken was de participatie eigenlijk al afgesloten. Stadgenoot wilde door met een aangepast plan. Daar dachten deze bewoners echter anders over. Zij wilden inspraak hebben op de nieuw plannen en schakelden !WOON adviseur Kevin van Beek in om te helpen met oprichten van een bewonerscommissie.  Tevens lieten ze zich door hem begeleiden bij gesprekken met woningcorporatie Stadgenoot.

Alice vertelt in het interview dat u kunt beluisteren op Youtube over de noodzaak van de bewonerscommissie, de ondersteuning van !WOON, hun wantrouwen naar de woningcorporatie en hoe hun participatie uiteindelijk een succes werd. Als bewonerscommissie konden zij participeren in de plannen voor de Kolenkitbuurt om de nodige wijzigingen van de plannen voor elkaar te krijgen. 

Deze audio is onderdeel van de 3-luik met interviews over de bewonersinvloed in de Kolenkitbuurt ten tijde de renovatie- en sloopplannen van hun buurt. De andere twee interviews met Kevin van Beek, adviseur stedelijke vernieuwing van !WOON, en met Hans Rietdijk van Stadgenoot vindt u in de links onderaan de tekst van het interview hieronder. Abonneer u meteen op ons Youtube kanaal om geen !WOON videos te missen. 

Onder het beeld met de intro video kunt u het hele interview als tekst lezen. Scroll naar beneden.

[Hieronder leest u het uitgeschreven audio-interview met Alice Hughan door !WOON medewerker Brenda Serrée. Voor de geluidsopname klik op deze Youtube link]

“Van de zes blokken zijn er vier sociale huur gebleven, dat is een belangrijk resultaat”

Wat was de aanleiding om een bewonerscommissie op te richten?

Wij werden eigenlijk overvallen met de plannen van sloop hier in Zuiderveld, Stadgenoot had op dat tijdstip hier nog 6 blokken staan. En wij kwamen er terloops achter dat ze nu jaren stilte toch weer de plannen hadden opgepakt om verder te gaan met de renovatie van de buurt. Met een aantal mensen hebben we toen gezegd: “Wij willen daar eigenlijk wel bij zijn. Wat gaat er gebeuren, wat gaat er allemaal gebouwd worden?” Toen hebben we een bewonerscommissie opgericht. Er was eigenlijk al een bewonerscommissie, maar die bestond destijds voornamelijk uit tijdelijke bewoners.

Dus dat werd allemaal vervangen door vaste bewoners. Toen kregen we ook veel meer inspraak bij Stadgenoot en bij veel processen van wat er ging gebeuren bij de blokken. Ik zal eerlijk zeggen, ik weet niet meer wie van ons het is geweest, maar toen hebben wij ook kennis gemaakt met Kevin van Beek van !WOON. Hij heeft ons toen begeleid, want wij wisten niet wat zo’n bewonerscommissie allemaal kon doen.Hij heeft ons toen gesteund in onze activiteiten en hoe we dat moesten doen.

Weet je nog wanneer jouw eerste vergadering was? Dat was op 20 mei 2015. Ik zie hier een hele mooie dikke groene ordner liggen bij Alice, zij slaat hem snel open, want inderdaad weet je zo’n datum niet altijd meer. Laten we eens op zoek gaan naar die eerste brief, de bewonerscommissie. 20 mei 2015.

Wat stond er toen op de agenda? Het begon met de oprichting van de bewonerscommissie, het doel, nieuws richting bewoners en de vergaderpunten van het overleg met Stadgenoot op 28 mei 2015. Dat waren: Kwalijke zaak dat huisbezoeken worden uitgevoerd zonder dat duidelijkheid over het bestaande complex, duidelijkheid over de plannen, participatietraject opstarten.

Dat is wel een belangrijk resultaat hè van jullie bewonerscommissie? Stadgenoot was van plan om de renovatie van de buurt weer op te pakken. Het was zo dat er tijdelijke bewoners zaten in de panden die gesloopt zouden worden. Er zaten ook wel vaste bewoners in, maar het was eigenlijk vooral bewoond door mensen met een tijdelijk contract. Dus eigenlijk hadden we daar natuurlijk al een waarschuwing dat ze p het moment dat het zou gaan spelen minder moeilijkheden hadden om mensen over te plaatsen naar andere woningen. Maar ja, wij wisten nog van niks. Wij zeiden, wat gaat er gebouwd worden? Dat hadden we eerst alleen naar op tekening gezien. En toen zeiden we dus “We willen een bewonerscommissie hebben. Hoe gaat dit te werk?” Toen heeft iemand dus !WOON benaderd en kwam Kevin van Beek. !WOON heeft ons een paar jaar begeleid.

Wat waren jullie wensen? Wat wilden jullie graag dat zou gebeuren voor de toekomstige bouw of sloop? Weet je nog wat er als resultaat was? Alle blokken die gesloopt zouden waren, waren allemaal sociale huur. In eerste instantie zei Stadgenoot Dat wordt sociale huur en dit wordt sociale huur (red. Alice wijst naar omliggende gebouwen), maar de twee blokken hier aan de Ernest Staesstraat straat en de Jacob van Arteveldestraat dat blok zullen misschien koopwoningen gaan worden. Maar dat was toen vrij snel van tafel. Toen is besloten door Stadgenoot om daar woningen te bouwen voor de middenhuur, niet vrije sector en niet sociale huur. De oude blokken hebben enige tijd gefunctioneerd als tussenwoning voor de mensen die naar een ander deel wilden verhuizen, dus die moesten nog even wachten. Van de zes zijn er vier sociale huur. Nou, dat is fantastisch, dat is een belangrijk resultaat dus dat dat zo is gebleven. Begreep ik goed dat jullie ook mochten meedenken over de plattegronden voor het toekomstige gebouw? Ja, voor de bouw aan de Jacob van Arteveldestraat en de Laan van Vlaanderenstraat konden wij nog heel weinig doen. Dat werd ons zo gepresenteerd. Maar over andere blokken hebben we nog mogen meedenken. Het werd een herbouw van de oude versie. Dus we hebben bijvoorbeeld voor de maisonnettes met 5 kamers een toilet beneden bedongen, wat er in de oude versie niet was. Dat hebben ze ook gedaan. En sommige vaste bewoners wilden geen open keuken. Toen zei Stadgenoot: ‘Als jij weet welke woning van jou wordt, zullen we een deur naar de gang maken en een muur tussen de zitkamer en de keuken’.

En kun je iets zeggen over de huurprijzen? Is er rekening gehouden met wensen van de bewonerscommissie? Het is dus allemaal sociale huur. Het is wel zo dat Stadgenoot niet het onderste uit de kan heeft gehaald. Zeker met de woningen waar ik in woon is ruim onder de grens gebleven. We hebben ook wel op de servicekosten gelet, dat hebben ze ook aangepast. Dus nee, qua huur, de woning die ik nu heb in dit blok is anderhalf keer mijn oude woning. Dus dat de prijs omhoog gaat, ja dat is normaal. Ik kan hier bij wijze van spreken tot aan mijn dood blijven wonen.. Ja, jij hebt een galerijflat met een lift hè? Ja, dat klopt. Dus dat de huur dan ook omhoog gaat, dat vind ik normaal. Alles wat nieuw is, dat heeft een andere huur gekregen. Ik weet niet hoeveel de huur bedraagt van de Baron dus maar die ligt ergens tussen de 700 en 1000 euro. Ik vind het ergens wrang dat wij met sociale huur onze parkeervergunning kunnen handhaven. De mensen die daar komen wonen, krijgen geen parkeervergunning En Stadgenoot wil geen parkeergarages bouwen, want dat is niet rendabel. Dus dan zit je al aan een dure huur en ben je bijna verplicht om een heel dure maandkaart te gaan kopen. Dat vind ik ergens een beetje wrang. En er is al parkeerdruk. Bewoners van de andere kant komen al hier parkeren. De situatie zal nog veel nijpender worden, want zoals je ziet zijn ze hier bezig met de bestrating. Aan deze kant zijn het rechte in steekvakken in plaats van schuine. Dat is dan jammer he. Ja, maar aan de andere kant kan ik mij voorstellen dat Stadgenoot niet voor niets gaat bouwen. Ja, want het is allemaal zo mooi om te zien en jouw woning is zo heerlijk licht en ruim. Maar goed dat van dat parkeren is dan jammer.

Jullie wilden eigenlijk renovatie maar dat werd sloop. Gelukkig in oude stijl voor een groot deel. En dat jullie vloerverwarming zouden krijgen wat in de plannen was, maar dat het toch verwarming met radiatoren werd. En dat jullie geen zonneschermen mogen plaatsen, vooralsnog, bij het terrasje waar het toch wel bloedheet is, maar daar ben je met de bc ook al naar aan het kijken of je daar niet uit komt. Wie weet wordt dat ook weer een mooi resultaat uiteindelijk.

Ik vind het heel mooi om te zien hoe jullie je hebben ingespannen als bewonerscommissie en wat jullie met wat hulp van !WOON met Kevin voor elkaar hebben gekregen. Dat jullie konden meedenken, met de participatie weer een rol kregen, dat er flink sociale huur terug kwam, dat jullie over de plattegronden van er nieuwbouw konden meedenken wat natuurlijk super is, en dat er terugkeer mogelijkheid kwam voor heel veel mensen wat aanvankelijk toch ook niet werd toegezegd en dat de huurmatiging werd toegepast, dus dat zijn toch wel resultaten die ik klinkend noem.

Heb je verder nog iets wat je over het project wilt zeggen? Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen of ze ook een bewonerscommissie moeten oprichten ja of nee? Nou, ik heb een ander deel hier in de Kolenkitbuurt. Ik was bij een vergadering en daar wordt nu op een plek gebouwd. De bewoners daar tegenover voelden zich overvallen: ik zit straks in de schaduw en dan kijk ik tegen zo’n kolos op, enzovoorts. De gemeente zegt dat ze het hebben bekend gemaakt. Weet je, mensen worden pas wakker zoals wij toen…. Het kan best zijn dat het bekend is gemaakt in een krantje of zo, maar dat dat ons is ontgaan. En dat wij dus toen de plannen al op de tekentafel lagen dat wij er pas toen notie van kregen. Dus die mensen idem dito. Dus die zijn al boos. Ik zei dus tegen die mensen ‘Hebben jullie geen bewonerscommissie?’ Zorg dat je een bewonerscommissie opricht. Dan kun je begeleiden,  dan kun je kijken hoe het wordt. Dan sta je samen sterk.

Maar nu het aan deze kant is bedtijd, zie je dat zoals bij ons. Ik zit al in mijn nieuwe woning. Wat interesseert het mensen dan. Totdat er weer iets gebeurt…

Alice, ik vond het heel erg leuk om alles van jou te horen. Ik vind het bijzonder wat er geregeld is en voor elkaar gebokst met zo’n bewonerscommissie.

Ja, ik vond het toch ook wel een teken dat wij volwassen waren toen Kevin zei ‘Ik laat het nu aan jullie over.’

Interview met Kevin van Beek, !WOON adviseur.

Adviseur Kevin van Beek over bewonersinvloed Kolenkitbuurt

 

 

Artikel delen:

!WOON