Huurverhoging van 275% afgewezen

Foto met stempel Onacceptabel bij artikel !WOON over huurverhoging

09 maart 2020

Makelaar Hoen stelde namens een eigenaar voor om de huur van een woning in de Utrechtsestraat in één keer te verhogen naar €1.500 per maand. Een huurstijging van maar liefst 275%. Huurster Anna schrok zich een hoedje en wendde zich tot !WOON, die haar gelukkig gerust kon stellen. Op basis van de huurovereenkomst en een eerdere uitspraak van de huurcommissie bleek een dergelijke huurverhoging niet mogelijk.

Eerdere procedure leidde tot huurverlaging van €1400 naar €400

Huurster startte 12 jaar geleden in haar woning en huurde tegen een veel te hoge all-in huurprijs van €1.400 per maand. Met ondersteuning van !WOON werd destijds een procedure bij de Huurcommissie ingediend. Uit de wetgeving blijkt dat niet uitgesplitste all-in huurcontracten niet geliberaliseerd kunnen zijn. De Huurcommissie verlaagde de huur naar €400 en stelde het voorschot servicekosten vast op €100 per maand. Met deze uitspraak werd de huurwoning uit de vrije sector gehaald.

Makelaar stuurde advertenties van vergelijkbare woningen

Toch stelde de verhuurder onlangs voor om de huur op te trekken naar een ‘marktconform’ bedrag. Hij voorzag het voorstel van een overzicht met berekeningen van gemiddelde markthuren in het Centrum van Amsterdam. Ook sloot de makelaar advertenties bij van zogenaamde referentiewoningen. Woningen in de nabije omgeving die te huur werden aangeboden met hoge huurprijzen.

Huurster gaat niet akkoord met marktconforme huurverhoging

!WOON adviseerde de huurster niet akkoord te gaan met deze extreme huurverhoging en stuurde namens haar een brief naar de makelaar. Het is nog even afwachten hoe die gaat reageren, maar zoals het eruit ziet zal de verhuurder met de standaard jaarlijkse huurverhoging genoegen moeten nemen.

Probeert uw verhuurder de huur ook marktconform te verhogen of heeft u vragen over huurcontract of all-in prijs? Vraag advies aan !WOON.

Artikel delen:

!WOON