Verschil van 1 miljoen: voorkom onderverzekering

12 juni 2020

Een Vereniging van Eigenaren (VvE)s is verplicht om het pand te verzekeren tegen brand- en ontploffingsschade. Soms moet de VvE zich ook verzekeren tegen water- en stormschade. Dit gebeurt via een opstalverzekering. De appartementseigenaren zijn gezamenlijk eigenaar van het gebouw en moeten daarom ook gezamenlijk dat gebouw verzekeren. Dat gaat niet altijd goed, zo ondervond een VvE in het Centrum van Amsterdam.

Van vragen over splitsingsakte naar aanpassen van verzekeringspolis

De VvE kwam bij !WOON met vragen over de staat van onderhoud, wat nu precies gemeenschappelijk is en de mogelijke verzakking van het pand. Het bestuur en beheer van de VvE bleken uitbesteed. De beheerder maakt er echter een janboel van. Zo zijn besluiten onduidelijk en is de splitsingsakte niet compleet.

Op advies van !WOON zoekt de VvE een nieuwe beheerder. De nieuwe beheerder maakt schoon schip en stelt orde op zaken. Één van de meest onaangename verassingen die naar boven komt is dat de opstalverzekering al 20 jaar niet is bijgesteld. Het verschil in herbouwwaarde is maar liefst opgelopen tot meer dan 1 miljoen euro. Gelukkig heeft de VvE geen beroep hoeven doen op de opstalverzekering. Inmiddels is de verzekering aangepast.

Voorkom onderverzekering

Deze VvE was er gelukkig op tijd bij en kon de verzekering aanpassen. Is het pand waar u woont ook voor het juiste bedrag verzekerd? Controleer de verzekeringspolis en laat bij twijfel het pand taxeren. Zo voorkomt u problemen als u en uw buren een beroep moeten doen op de verzekering.

Artikel delen:

!WOON

Woont u niet in Amsterdam, Amstelveen of Haarlem en bent u lid van de Woonbond, dan kunt u terecht bij de Woonbond Huurderslijn.Sluit